Logga 5tips

Hur ser man rotationsriktning på däck?

2014-09-15 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Den som vill montera på däcken själv kan ibland bli lite förvirrad vad gäller rotationsriktning. Det finns nämligen lite olika märkning på däck beroende på märke och det är inte alltid som en amatör förstår precis vad som menas med en bild på en bil, däckets form och mönster eller ens en pil. Det bästa är många gånger att man får hjälp av en däckverkstad för att köpa däck och även för att montera dessa. På så vis så vet man att allt kommer på plats som det ska och att man inte av misstag köper fyra däck som alla ska sitta på bilens vänstra sida!

Rotationsriktning på däck

Rotationsriktningen är viktig! Det är inte alla däck som har rotationsriktning men där det finns ska det vara tydligt uppmärkt på båda däcksidor. Hittar du inga pilar är det ingen rotationsriktning, men titta noga för det är inte alltid så lätt att se på smutsiga däck.

Rotationsriktning på däck

Det som många inte riktigt har koll på är det där med rotationsriktning. Det är viktigt att däck sitter på rätt plats eftersom mönstret är format för att på ett smidigt sätt avlägsna vatten och smuts från underlaget så att man får ett bättre väggrepp. Proffs ser genast på mönstret hur ett däck ska monteras men det här är ju inte alltid lika solklart då man kanske har bytt däcken själv en gång tidigare och då hade ett helt annat märke. När det gäller däck med V-mönster så är det vanligt att man ser en pil som visar rotationsriktningen. Dessutom så kan man ofta se att det står outsida på ena sidan av däcket och det betyder att denna sida ska placeras utåt från bilen sett. Det kan också finnas symboler i form av en bil som svänger så att man ska se vilken sida däcket ska sitta på.

Rätt däck på rätt plats

Har man en pil, bild på bil eller en text som visar däckets placering så är det ju enkelt nog. Om man ändå tycker att det verkar svårt så är det bara att ta en bild och att rådfråga i ett bra forum online. Bli inte ledsen om någon skulle kalla dig för pappskalle för att du inte ser hur däcken ska sitta, det är inte alltid som folk i forum online är så finkänsliga och den som ofta byter däck kan förstås tycka att det här är en barnlek. Det enklaste är när det står outside på utsidan av däcket för då finns det ju inte så mycket att fundera på och rotationsriktningen blir rätt när denna text finns på utsidan.

Ta hjälp av en verkstad!

Även om du vet att du kan byta däcken så finns det mycket tid att spara på genom att låta en däckverkstad ordna med detta. En bra däckverkstad kan erbjuda nya däck och sedan montera dessa på rätt sätt. Själv kan man använda tiden till så mycket annat och man behöver aldrig oroa sig för att de däck man har på bilen skulle sitta på fel. Det är egentligen bara då man har ett behov av att ha klarat jobbet själv som man bör anstränga sig och klura ut rotationsriktning på däcken som man stolt monterar på sin bil.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.