Logga 5tips

Hitta ditt bästa guldpris

2015-10-16 · Denna artikel finns i gruppen Metall

Guld har alltid varit en viktig handelsvara genom alla tider. Många gånger har guldet kunna ersätta pengar vid en betalning, då värdet av guldet allt som oftast består. Under senare år har det även blivit populärt att sälja sitt guld och på så sätt få kontanter istället. Funderar man på att göra detta, kan det vara bra att avsätta några minuter först och undersöka marknaden. Priset på guld varierar inte alltid så mycket mellan olika köpare. Däremot finns det andra villkor som kan vara bra att ta reda på före köpet.

Vad behövs för att sälja guld?

  • Försäkring
  • Prisinformation
  • Hur seriöst är företaget som köper?

Att hitta information

När man vill sälja guld, kan man välja att gå till olika guldsmeder och fråga vad de betalar per kilo. Här är det ofta utbud och efterfrågan som gäller för den aktuella butiken. I detta fallet lämnar man in sitt guld och får betalt på en gång och sedan är affären avslutad.

Ett annat sätt är att skicka in sitt guld till köparen. Väljer man detta alternativ, kan det vara bra att se över vilka alternativ som finns. Olika webbsidor erbjuder idag en samlad information ifrån flera seriösa köpare, där man som säljare kan jämföra dem med varandra och på så sätt hitta det alternativ som passar bäst. En del har en försäkring som ingår, någon annan erbjuder en slags prisgaranti. En tredje kanske alltid har utbetalning inom en viss tid och på så sätt kan man vara säker på att få sina pengar i tid.

När man undersöker köpare på internet, kan det även vara bra att se om det finns kundbemötande för köparen. Söker man på de vanligaste samlingssidorna, är chansen stor att man kan få fram olika träffar på säljare och deras betyg ifrån olika köpare.

Värdering

När köparen tar emot guldet och gör en värdering, är det karathalten och vikten som avgör priset. Guldet skall smältas ner och användas på nytt, så om det är ett fint handarbete eller ett masstillverkat smycket spelar i det här fallet ingen roll. Affektionsvärdet för dig som person kan vara betydligt högre än det aktuella guldpriset. Karathalten ska stå stämplat i guldet. Den vanligaste karathalten i Sverige är 18 karat. Utomlands förekommer även 14 karat och 9 karat flitigt. Ju högre karathalten är desto mer guld är det i föremålet.

Sist men inte minst, kan det verkligen vara värt att fundera en gång extra innan man säljer. Det som är sålt, är i stort sett omöjligt att få tillbaka.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.