Logga 5tips

Håll priset nere på växthuset

2015-09-24 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Ett växthus kan kosta tiotusentals kronor. Samtidigt finns det de för några hundra. Vad kan man då tänka på för att få ett så billigt växthus som möjligt?

  • Välj rätt storlek
  • Indraget vatten eller inte
  • Växthusets form
  • Övrig kvalitet & finesser

Storleken – Detta är den enskilt mest avgörande faktorn. Hur stort man behöver beror helt på hur mycket och framförallt vad man vill odla. Även om det är ett litet växthus kan man odla en hel del. Tänk på att man kan odla i flera våningar på hyllor och liknande.

Tekniska fördelar – Att ha indraget vatten är extremt smidigt. Genom att bygga eget bevattningssystem behöver man inte vattna på egen hand varje dag. En annan teknisk fördel är de växthus som har automatiserade fönsteröppnare. Men smakar det så kostar det. Ju mer finesser –desto dyrare. Att vattna varje dag och även öppna upp fönstren på egen hand skapar mer tid i växthuset. Men de flesta som köper ett växthus har väll målet att vara där? Inte att skapa förutsättningar för inte behöva vara där?

Form – Det billigaste växhuset är kvadratiskt eller rektangulärt. Dessa är mycket enkla att bygga ihop och i och med att det är den vanligaste formen massproduceras de även vilket pressar ner priserna. Men de är inte så originella. Vill man sticka ut lite kan man välja ett åttakantigt hus eller ett i mer rundare former. Men då behöver man även betala betydligt mer.

Kvalité – Det är mycket stor skillnad i kvalité gällande växthus. Det gäller då främst glaset och hur det tar till vara på solens strålar. Så visst kan man betala några tusen extra för att få de allra bästa glasen på marknaden. Det kommer till stor chans växa något bättre. Men är den lilla skillnaden i växtkvalité värt de extra tusenlapparna? Till största sannolikhet inte. För nybörjare och hobbyodlare räcker det gott och väl med något av de billigare alternativen som finns på marknaden.

sdfg

Vad är godare än hemodlat från eget växthus. Priset på växthuset avgör sällan hur gott de hemodlade bären, frukterna, grönsakerna eller kryddorna smakar.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.