Logga 5tips

Gjutning av platta för hus

2014-03-17 · Denna artikel finns i gruppen Gjutning

Även en mindre sommarstuga bör stå på en grund som man kan lita på. I Sverige är det mycket vanligt med gjutning av platta som grund och det här är en process som kräver en hel del planering. Man kan knappast börja med att gjuta platta utan att först ha gått igenom viktiga saker som bygglov och utan att först ha förberett grunden. I och med att gjutningen kräver så många olika förberedelser så är det bäst att man jobbar med en fackman trots att man rent praktiskt skulle kunna klara jobbet själv.

Innan gjutning kan börja

Innan gjutningen kan börja så finns det en hel del saker att se över. Det allra första är det där med bygglov och tillstånd. Man ska inte anta att det går att bygga hur som helst bara för att det nya huset inte kommer att synas av grannar eller för att det redan finns någon form av grund på plats. Kontakta aktuella myndigheter innan nästa steg tas. Innan man kommer fram till betongblandning och gjutning så måste man förstås förbereda mark, lägga in element som ska finnas inuti grunden, och se till att kantelement och isolering förbereds på rätt sätt. Oavsett om man ska gjuta i betong eller metall måste man tillverka en gjutform.  Jobbar man metodiskt, steg för steg, så når man rätt resultat!

Jobba med en fackman

De flesta inser att det är ett stort ansvar att grunda på rätt sätt och därför så är ett gott råd att alltid ta hjälp av en fackman. Man måste inte lägga ut hela arbetet på ett företag som klarar av den här typen av entreprenad, men man bör rådgöra med den som kan processen för att se till att man inte missar något. När man har en fackman med sig så slipper man oroa sig för fel som kan bli mycket kostsamma vid ett senare skede. Att gjuta i betong är förhållande vis enkelt jämfört mot att gjuta i metall så som stål och aluminium.

Härdning av grunden

Härdning av betong är en konst i sig. Man får inte låta den torka för snabbt och den får inte utsättas för kyla som skulle kunna leda till sprickor. Man får alltså tänka lite på det där med väder och inte planera sin gjutning av platta till en tid på året då det garanterat går tjäle i marken. Cement och vatten måste ha en viss fuktbalans för att man ska få den kemiska reaktion som leder till att betongen blir hård. Om man lägger grunden under torrare månader så får man hjälpa till med vattning för att gjutningen ska lyckas. Om det är så att man har en hög avdunstning så kan man till exempel använda sig av plast för att täcka grundplattan och därmed minska torkningseffekten. Det finns speciella värmeaggregat och mattor som är särskilt till för detta och som kan användas så att man får en bra härdningsprocess som leder till en grund som man kan lita på.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.