Logga 5tips

Farorna med felaktigt använda färgade linser

2016-06-04 · Denna artikel finns i gruppen Hygienprodukter

Linser hjälper miljontals människor att leva ett bättre liv. linserna gör det möjligt för dem att navigera sin vardag med god syn. Det blir dock allt vanligare att människor som inte har synskador väljer att använda linser av kosmetiska skäll. Visa gör det på enskilda dagar såsom t.ex. som en del av en Halloween kostym. Andra gör det hela tiden eftersom de tycker att de ser bättre ut med en annan ögonfärg än den de har naturligt.

Det är inget fel med att använda färgade linser på det här sättet men om man väljer att göra det är det mycket viktigt att man inser att linser måste användas på rätt sätt för att vara säkra. Det är också mycket viktigt att man köper linser av hög kvalitet. Linser av låg kvalitet eller linser som man använder felaktigt kan orsaka ögonsjukdomar, skador på ögonen och nersatt syn. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur man använder färgade linser utan styrka på ett säkert sätt.

Att köpa färgade linser

Det är mycket viktigt att man köper linser som är av medicinsk kvalitet. Dessa linser är utvecklade och testade för att kunna användas säkert. Dessa linser kan köpas via optiker och genom en lång rad olika online försäljare.

Billiga linser som säljs i t.ex. skämt eller modebutiker skall alltid undvikas. Detsamma är sant för linser som säljs av gatuförsäljare utomlands. Om du inte är säker på att linserna är av hög kvalitet skall du aldrig köpa dem. Att t.ex. fråga försäljaren är aldrig en bra ide. De är inte optiker eller ögonläkare och vet inte tillräckligt mycket för att ge ett utlåtande. Det finns också alltid en risk att försäljaren ljuger eller att den som i sin tur sålde linserna till affären ljög.

Linser som är av låg kvalitet är mer troliga att gå sönder och skada dina ögon. Medicinska linser är tillverkade för att hålla även om du ramlar och slår dig. Billiga linser är ofta inte det. Billiga linser kan också innehålla kemikalier som kan vara skadliga för ögat och som kan utsöndras när linserna kommer i kontakt med tårvätska.

Linser av hög kvalitet kan köpas billigt online. Det finns därför ingen anledning att köpa linser av låg kvalitet. Det är aldrig värt att riskera sin syn för att spara några få kronor. Om du känner att du inte ha råd att köpa bra färgade linser är det bättre att inte köpa några alls. Det finns många andra saker du kan göra för att känna dig snyggare. Saker som inte riskerar att skada din syn.

uioyuio

Linser av bra kvalitet är som bekant viktigt i en kamera, och än mer om du ska sätta linserna i dina ögon!

Att använda linser

Det viktigaste att tänka på när man använder färgade linser utan styrka är att man alltid skall använda linser på det sätt de är menade att användas. Vissa användare försöker t.ex. spara pengar genom att använda samma endagslins i flera dagar. Det är sant att detta sparar pengar men det är också mycket farligt. Endagslinser och engångslinser är inte tillverkade för att användas flera dagar. De är inte tillverkade för att tas ut och sättas in igen. Risken att de går sönder ökar varje gång du sätter in dem.

Ett mer allvarligt problem med att återanvända färgade endagslinser är dock att du riskerar att introducera bakterier och sjukdomar till dina ögon. Linserna kommer till ditt hem helt sterila. Det är nästan omöjligt att få dem lika rena när du sätter in dem andra gången. Risken är stor att du för med dig bakterier in i dina ögon. Detta är sant även om du tvättar dina händer på bästa sätt innan du sätter in linserna igen.

Dessa bakterier kan sedan försöka sig i den skyddade miljön under linsen. Detta kan ge dig allt från lindriga infektioner till allvarliga sjukdomar som kan orsaka permanenta synskador.

Detta är bara ett exempel på varför det är så viktigt att du alltid använder linser på det sätt som de är rekommenderade att användas.

Om du vill använda färgade linser utan styrka för att ändra din ögonfärg men inte vet särskilt mycket om hur man använder linser på rätt sätt så rekommenderar jag att du bokar tid hos en optiker som kan lära dig mer om linser eller att du ber en synskadad vän som bär linser att lära dig mer. Be aldrig en vän som bär linser av kosmetiska skäl att lära dig mer. Din vän kanske är mycket bra på det men det finns alltför många myter som sprids bland kosmetiska användare för att det skall vara en bra ide.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.