Logga 5tips

Examensarbete – din väg ut i arbetslivet

2015-06-07 · Denna artikel finns i gruppen Examensarbete, Truckutbildning, Utbildning

Slutspurten på dina studier närmar sig kanske och du ligger i startgroparna med det avslutande examensarbetet. Ett examensarbete kan ibland vara en ganska ångestframkallande period för många studerande, nu gäller det att få till det och att avsluta studierna med bravur. Här kommer några matnyttiga tips och idéer för hur du får jobbet gjort.

Examensarbete utgående från ditt intresseområde

Din högskola eller ditt universitet har sina riktlinjer och regler för hur examensjobbet skall göras, men försök om möjligt göra uppsatsen eller ditt examensarbete inom ett ämnesområde som du brinner för och har ett personligt engagemang för. Desto mera angeläget och intressant ditt ämnesval eller projekt är, desto lättare har du att motivera dig och ro projektet i land. Se det som en morot om ditt arbete dessutom bidrar till att konkret utveckla och förbättra något inom organisationen, ute i samhället eller i arbetslivet.

Kom ihåg att ta en paus då och då i ditt examensarbete. Lägg dig en stund på soffan och koppla av så går arbetet lättare sedan.

Kom ihåg att ta en paus då och då i ditt examensarbete. Ta en stund på soffan, läs en tidning du gillar och koppla av så går arbetet lättare sedan.

God planering är halva jobbet

Gör ett gott förarbete och halva jobbet är gjort, titta på arbeten som gjorts tidigare, lär dig av andras försök och misstag och framgångar. Begränsa dig, det vill säga definiera och förtydliga din frågeställning och ditt mål för examensarbetet. En tydlig, lättförståelig och väl avgränsad frågeställning är a och o när du drar upp riktlinjerna för exjobbet. Försök alltså inte greppa över ett för stort område och försök bilda dig en realistisk uppfattning om vad som är möjligt, realistiskt och genomförbart inom ramarna för jobbet.

Språngbrädan ut i arbetslivet

Se ditt examensarbete som ett steg ut i arbetslivet, för jo, det finns ett liv efter studielivet. Om du inte redan gjort det, se detta som det optimala tillfället att etablera viktiga kontakter och mingla med de rätta personerna inom ditt intresseområde och din yrkesbransch. Ditt universitet har kanske redan etablerade samarbetspartner och uppdragsgivare i näringslivet – fint, använd dem. Om inte, skapa dem själv. Ett smart tips om du gör ett stort examensarbete kan vara att försöka väva in en egen utbildning i arbetet som du kan ha nytta av sedan. Gör du ett examensarbete som handlar om lager och logistik kanske du kan väva in en egen truckutbildning i examensarbetet.

Många företag och organisationer har egna önskemål på ämnen, konkreta projekt och utvecklingsarbeten, men du kan själv komma med förslag. Se det som en extra bonus om du dessutom har möjlighet att göra ditt exjobb med finansiering. Kom ihåg att detta är en winwin-situation för alla parter, för företaget eller organisationen är detta ett utmärkt tillfälle att lära känna dig, dina idéer och kompetensområden. För dig kan det mycket väl vara din blivande arbetsgivare.

Ro projektet i land

Det kan behövas både piska och morot för att slutföra ett större examensarbete. Det är lätt hänt att man är självkritisk och aldrig är nöjd med slutresultatet. Speciellt om examensarbetet är av den mera teoretiska och vetenskapliga inriktningen kan man lätt hålla på och fila på uppsatsen i evigheter. Om du själv kan sätta din deadline, välj ett realistiskt men definitivt slutdatum och håll det. Glöm inte heller ”moroten”, belöna dig med något trevligt när du äntligen kommit i mål – det har du verkligen gjort dig förtjänt av!

Läs mer om examensarbeten på www.examensarbeten.nu

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.