Logga 5tips

Europas bästa vandringsleder i vår och sommar

2014-01-28 · Denna artikel finns i gruppen Resor och semester

Trots att våren nu, i dagarnas hänsynslösa mängder minusgrader, kan kännas långt bort så vet vi hur det är: innan en hinner blinka har det i vanlig ordning blivit dags för att kratta löv och byta till sommardäck igen. Men vad gör väl detta, när våren faktiskt är kommen? Med tanke på doften av våta skogspromenader genom soliga och grönskande gläntor, är detta onekligen den bästa tiden för att snöra på sig vandringskängorna och till fots utforska den fascinerande planet som vi kallar vårt hem. Vandringsresor är populära, men när bara att hitta rätt bland dessa på internet kan vara ett projekt så tänkte vi försöka att underlätta lite för dig. Här kommer en lista med Europas allra finaste platser för en resa innefattande frisk luft, häpnadsväckande naturvyer och den varmt välkomna träningsvärken till morgonkaffet.

Glencoe, Skottland

Av Skottlands imponerande och natursköna dalgångar så brukar Glencoe benämnas som den allra vackraste, ett påstående som jag tvivlar på att någon som besökt platsen skulle vilja invända emot. Med omgivningar som sträcker sig från snöiga bergstoppar till vidsträckta vidder, är denna skotska vandringstur en fotgängarens Mekka. Variationen i terräng ger möjlighet att hålla vandringen på en ständigt utmanande nivå, men det finns även möjlighet att välja lättare spår för nybörjaren. Det som gör Glencoe värdigt ett extra plus i kanten är nog främst att det, till skillnad från många andra välkända alternativ, råder en fullkomlig frihetskänsla i dalgången trots populariteten och det höga antal turister som reser dit för ta del av den mäktiga naturen. Det känns sällsynt och äkta, med ren och frisk luft, och som vandrare är det inte svårt att glömma bort att man följer leder och fokusera på nuet. Glencoe rekommenderas främst under sommaren,  då temperaturen i kombination med vindarna utgör ett behagligt klimat för utmaningen.

Algarve, Portugal

Algarve i Portugal är en skattkista med många avkrokar och aspekter. Där badar de marmorvita miljöerna i guldig kvällssol, de saltstänkta vågorna är turkost blå och att resa till platsen för folkliv och avkoppling är sedan länge ett väl beprövat koncept för att koppla av och uppleva folkliv. Trots att naturen ibland hamnar lite i bakgrunden när en talar om Algarve så är vandringen på denna plats med klippor, vikar och dalar en fröjd för ögat, benen och alla andra tänkbara kroppsdelar. Vyerna går inte att direkt jämföra med de häpnadsväckande syner som vi ser i Norge, då atmosfären här är något mer tillrättalagd och bearbetad, men de milda färgerna i kvällssolen bör ej förkastas för den. Fördelen med Algarve är helheten, det exotiska med att vandra genom sand medan solen värmer på, och att sedan kunna njuta av kvällsvimmel efter att ha upptäckt naturen om dagarna. Vandringsresan till Portugal är lämplig om våren då dess väderlek kan jämföras med svensk sommar, utan solen är alldeles för stekande.

Vandringsleder Italien Tyskland Norge

Utbudet av vandringsdestinationer är som sagt enormt och det är därför tur att den ena inte behöver utesluta den andra. Varför inte göra 2014 till året då du upptäcker hela Europa till fots? Viktigast av allt är i alla fall: Njut!

Aurlandsdalen, Norge

Norge är, som vi redan är bekanta vid, något av en obesegrad nordisk guldmedaljör när det kommer till naturupplevelser. Landområdet i Aurlandsdalen ser ut precis så som vi föreställer oss den majestätsiska vildmark som tillhör grannlandet, med höga berg som omger djupa fjordar och klara bergssjöar. Dalen sträcker sig in i landet från Norges västra kust och är känd bland dem som brinner för stimulerande friluftsliv, då utsikten över väl bibehållna marker och svalkande vindar fyller dig till bredden med ny energi. Turen till Aurlandsdalen passar allra bäst under årets varmare månader ifall en vill slippa överdragskläder och blöta kängor (själv anser jag dock att detta bidrar till de mest oförglömliga resorna). Är du en riktig snusmurik så kan du tälta på en fjälltopp, medan det för den bekväma finns många hotell att välja mellan längs vägen.

Cinque Terre, Italien

Denna pastellnyanserade lilla avkrok i södra Italien kallas inte sällan för Europas ljuvligaste plats, och är en favorit bland många konstnärliga och arkitektoriska finsmakare. Det fina med Cinque Terre är att platsen utgör ett perfekt resmål för den mer aktiva resan, då tempot bland befolkning och besökare annars är lunkande och långsamt, och platsen är med andra ord ett gott alternativ för en hälsoresa ur många hänseenden. Beträffande terrängvandringen varierar vandringslederna mycket i svårighetsgrad och sluttning, och det finns valmöjligheter för den rutinerade lika väl som för den oerfarne. Cinque Terre med snäckskalsstränder och kullerstensgator är bäst för den som reser för återhämtning, och klimatet tillåter oss dessutom att boka in resa redan nu under våren och försommaren. Har du tur kan du passa på att jobba på brännan samtidigt som konditionen.  Kolla Expedia för bra erbjudanden på resor till Italien.

 

Moseldalen, Tyskland

Moseldalen är en dalgång som omfamnar floden Mosel och ligger belägen i Tysklands sydvästra delar. Naturen omkring vattendraget är lummig och grönskande, med det som sätter guldkant på Mosel-strapatsen är främst de många små byar som återfinns längs vägen. Vinodling är en vanlig sysselsättning i området omkring Moselfloden, husen klättrar våghalsigt upp längs dalväggarna och från dessa återfinns en ståtlig utsikt över vattnet som långsamt banar sin väg genom land och rike. Att vandra genom Moseldalen är en verksamhet för livsnjutaren då en där kan växla mellan lata dagar med böcker och moselvin i en pittoresk bergsby, för dagen efter ge kropp och själ en riktig omgång ute i vandringslederna. Ute i terrängen är det väl skyltat och lätt att hitta, och för den mest behagliga upplevelsen rekommenderas att åka till dessa trakter under sommarens varmare period.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.