Logga 5tips

En unik passepartout för fotoramen

2015-06-19 · Denna artikel finns i gruppen Konstnärsmaterial

Betydelsefulla foton eller bilder som har ett stort personligt värde har de flesta. Alla har vi väl stunder som vi önskar att vi kunde föreviga med hjälp av en bild.  Att rama in och sätta upp personliga bilder i hemmet så att man kan njuta av dem varje gång man går förbi bidrar till att öka välbefinnandet. Självklart är det viktigt att försöka bevara bilder med ett stort affektionsvärde. Vem vill att till exempel bröllopsbilden ska börja blekna och bli glåmig efter några år på nacken? Här kan en passepartout bli en viktig del. Detta både för att den ger ett bättre utseende och för att den skyddar bilden.

En snygg passepartout förgyller din bild eller ditt fotografi.

En snygg passepartout förgyller din bild eller ditt fotografi.

Passepartout för bevaring och inramning

En passepartout kan komma väl till pass för att rama in en fin bild som man vill bevara och konservera. Ordet kommer ifrån franskan och betyder ”går eller passerar överallt”. Passpartouten kan vara gjord av till exempel kartong eller papp med ett fyrkantigt eller rektangulärt hål i mitten. Man använder den som inramning av foton genom att man lägger den emellan glaset och bilden för att fotot inte ska komma i direktkontakt med glaset. Det förhindrar att motivet åldras och ger även en fin inramning. Syrahalten i materialet bör vara låg för att undvika att bilden blir skadad av inramningen.

Tips för köp

Om man är ute efter en bra inramning finns det flera alternativ. I vissa fall kan man köpa en färdig listram med tillhörande passepartoutkartong. Har man däremot redan en färdig tavelram och inte vill köpa en ny kan man istället köpa en måttbeställd mall, som passar de önskemål man har. Man kan även köpa tillbehör och designa sina egna inramningar. Dessa är lätta att få tag på i hobbyaffärer. Vill man köpa passepartouter billigt finns det många företag på nätet som kan leverera dem direkt hem. På Internet är det lätt att jämföra olika priser med varandra för att sålla fram det billigaste alternativet. Vill man inte använda ett eget foto kan man hitta gratis foto på internet.

Att göra ett passande färgval

Det finns ett stort utbud av olika pappinramningar, vid val av färg bör man tänka på att den inte ska stjäla för mycket uppmärksamhet från det foto den ska inrama. Olika nyanser av vitt brukar vara de mest förekommande. Men vill man sätta mer fokus på inramningen kan man välja en mer vågad färg. En bra tumregel är att satsa på en nyans som framhäver bilden och samtidigt matchar inramningslisten. Det går att använda flera pappramar till ett och samma foto för en mer iögonfallande effekt. Variationsmöjligheterna är många och man kan plocka olika färgteman från både ramlisten och själva bilden. Man kan även välja dekorationer som till exempel linjer i olika färger som tema för en passpartout. Om man har ett konstnärligt sinnelag går det att köpa en färgpenna och måla dit dem själv.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.