Logga 5tips

En tålig snabbkoppling

2013-09-08 · Denna artikel finns i gruppen Industri

Det finns många olika kopplingstyper på marknaden som används för att ansluta slangar, rör och ledningar till varandra. En av dem är så kallade camlock. En camlock började först användas i militära sammanhang där man snabbt behövde överföra bränsle och olja utan att spilla en droppe. Idag är de betydligt mer spridda och används på alla möjliga håll i samhället. Du har förmodligen själv sett en anslutning av camlocktyp då de ofta används för att koppla på bensinslangen till utombordsmotorer på mindre båtar och gasoltuber till spisar och utegrillar.

Vilka material används?
Idag är det vanligast att en camlock är gjuten av mässing, rostfritt stål eller någon form av särskilt tålig hårdplast som polypropylen. Det viktigaste, och vad dessa material har gemensamt, är att de tål mycket stora påfrestningar i form högt tryck och skiftande temperaturer. Detta eftersom lättantändliga och explosiva vätskor och gaser ofta leds genom en camlock och det går helt enkelt inte för sig att kopplingen utvidgas vid högre temperaturer och börjar läcka, vilket kan vara fallet med mindre tåliga material.

Hög säkerhet
Som vi redan varit inne på var militären tidiga användare av camlock. I dagens läge används de dessutom av industri, ofta vid ändamål där säkerhetskraven är utomordentligt höga. Camlocks är behäftade med en rad bransch- och myndighets krav och är i regel extremt säkra. Det betyder dock inte att du ska använda en camlock av tämligen ordinär modell till något den inte är avsedd för. Råder det osäkerhet kring vad en specifik camlock tål och kan användas till rekommenderas alltid att man vänder sig till handlaren eller tillverkaren och frågar.

Lätta att få tag i
Camlocks säljs hos de flesta bildelshandlare och järnaffärer. Det går också utmärkt att beställa hos grossister och specialbutiker över nätet, något som i många fall dessutom blir billigare och du får även tillgång till ett mer omfattande utbud.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.