Logga 5tips

Designlampor skapar atmosfär och hemtrevnad

2015-05-07 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Bland det roligaste som finns är heminredning. Man kan få utlopp för sin fantasi och skapa ett hem som verkligen reflekterar vem man är och vilka intressen man har. Med hjälp av alla de fantastiska möbler och lampor som finns på marknaden idag kan man samtidigt ge rummet eller hemmet en speciell inriktning. Det finns vitt skilda modeller som passar alla smaker, och man kan ofta hitta något som passar perfekt.

Designlampor är ett område där det finns mycket att välja på. En del kommer att bli fokus i rummet, de har en unik design som gör att man lägger märke till dem. Andra är mer diskreta, med lugna färger och former, som kan stå i ett hörn och inte göra allt för mycket väsen av sig. Detta betyder inte att de är fula, utan tvärtom. De bidrar på ett smakfullt sätt till helheten, och bringar harmoni till rummet.

PH-lampaPoul Henningsen är ett känt namn inom designlampor, med till exempel Kotten eller Kontrastlampan. Finske Alvar Aalto är också känd för sina snygga designlampor, där kanske hans Bikupa är en av de mest kända och omtyckta. Den finns i olika färgkombinationer och är lätt att matcha med resten av möblemanget. Trots att de skapades för mer nästan 60 år sedan så är dessa lampor fortfarande moderna och eftertraktade. Detta är vad man kallar för en klassiker, lampor och designmöbler som fortsätter att pryda sin plats decennium efter decennium. Det är också en fingervisning om hur lättplacerade de är. Även om man skulle byta ut de andra möblerna, kanske köpa sig en ny soffgrupp eller matplats, så kommer dessa designlampor fortfarande passa mycket bra.

Med en designlampa ska också kunna ge ett bra ljus, det är inte bara en dekoration. Vissa lampor ger ett diffust ljus, ett som sprider sig i hela rummet. Andra är mer tänkta för punktbelysning, kanske där man sitter och läser eller för att markera någon prydnadsvägg. För att kunna ha belysning precis där man behöver den kan man se om det är bäst med en golvlampa eller bordslampa. Har man ett litet bord bredvid fåtöljen eller sängen så kan man med fördel ställa en designlampa där. Annars finns det också varianter som man sätter fast på väggen eller i taket. Vissa lampor kommer i så gott som alla modeller, man kan därför komplettera sitt rum med samma design både i taket, på golvet och på bordet.

Designlampor kan göra stor skillnad för ett rum, de skapar atmosfär och hemtrevnad. Vare sig man vill markera sin stil och dra allas blickar till lampan, eller helt enkelt bara vill ha en snygg ljuskälla, så finns det ett stort utbud av modeller. Ju mer mönster och färger man har på de övriga möblerna, desto enklare och diskretare lampa brukar man välja. Men inte alltid, det handlar ju om att trivas i hemmet, att komma in och känna att här vill man sätter sig ner och slappna av. Med snygga möbler och lampor kommer man att kunna skapa en liten oas för sig själv och för sin familj.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.