Logga 5tips

Cnc fräsning har blivit till en sport

2013-03-19 · Denna artikel finns i gruppen Fräsning, Industri

Om du tycker att det låter konstigt att säga att cnc fräsning har blivit som en sport så har du inte hängt med i utvecklingen. Dagens cnc operatörer som utbildar sig för fräsning i metall har numera chansen att bevisa sin skicklighet i tävlingar som anordnas i Sverige och även internationellt. Man kan alltså bevisa sina kunskaper och tävla om vem som är bäst på fräsning av kugghjul eller annat som man kan ta fram med de moderna fräsarna.

Fantastisk teknik kräver sin kunskap

I och med att cnc fräsning har lett till så stora framsteg inom metallbearbetningen så krävs det operatörer som klarar av detta. Det räcker inte att veta hur man på manuell väg fräser fram en viss form. Man ska heller inte förvirra fräsning i metall med fräsning i trä eller fräsning i asfalt. Det här är helt olika saker. Metaller kräver stor kraft samtidigt som precisionen måste vara så exakt som bara möjligt. Det är detta som den nya cnc tekniken erbjuder eftersom man här jobbar med datorprogram som talar om för fräsen exakt vad den ska göra och hur många gånger.

Operatörens roll

Nyutexaminerade cnc operatörer ska kunna en hel del, både om cnc och om fräsning. Här handlar det om att förstå hur man programmerar styrsystemet och får det att samtala med fräsen. Sedan kommer själva fräsningen att övervakas för att se till att det hela utförs så som planerat. Om något skulle gå fel för att ett verktyg kanske gett upp eller liknande så är det upp till operatören att analysera situationen och snabbt korrigera den.

Tävling i fräsning

Varför man började tävla i cnc fräsning kan förstås diskuteras men en sak är säker, unga operatörer får en kick av detta och det stimulerar till högre yrkesskicklighet. När man vet att man kan vinna ett pris på att visa att man faktiskt är en hejare på att programmera och ta hand om fräsningsprocessen så kan det kännas väldigt spännande. Tekniken utvecklas ju hela tiden så det är klart att företag kan tjäna på att se till att deras operatörer vidareutbildas och hänger med via kurser och även via tävlingar.

Ett roligt yrke

Att det finns tävlingar i cnc fräsning kan nog vara ett slags bevis på att det här är ett roligt yrke. Dessutom så kan man se att behovet av exakta metalldetaljer bara ökar. Metall är ett material som vi behöver inom så många olika industrier och möjligheten att med cnc maskiner ta fram delar på kort tid drar förstås ner på produktionskostnader. Man kan helt enkelt skapa färdiga produkter på mycket kort tid utan att för den sakens skull dra ner på kvalitet. Med hjälp av tävlingarna så slipar operatörerna på sin spetskompetens vilket gynnar hela Sveriges industri.

Fräsning

Med fräsning får man fram små och stora detaljer

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.