Logga 5tips

Canon, HP eller Epson skrivare, vilken är bäst?

2013-10-30 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

En skrivare är ett av de dyraste tillbehören man kan köpa till sin dator. Av denna anledning är man så klart mån om att göra rätt val så att man slipper ångra sig alternativt behöver köpa en ny skrivare inom en kort tid. Vilken skrivare som man bör välja är dock inte helt lätt att bestämma, särskilt nu när det finns så många intressanta val på marknaden. För att avgöra vilken modell man ska slå till på måste man tänka över vad man huvudsakligen ska använda skrivaren till. Vill man kunna skriva ut bilder av toppkvalitet? Ska man framförallt använda den till att skriva ut svartvita texter? Vill man kunna kombinera utskrifter med funktioner som scanning och kopiering? Hur mycket får den kosta, och hur dyr får driften vara? Genom att svara på några av dessa frågor kan man korta ner listan över möjliga modeller något. 

Spelar märket någon roll?
Att säga vilken av de stora tillverkarna som är bäst på skrivare är svårt. Epson, HP och Canon är alla mycket bra och välrenommerade märken som har hängt med länge. Alla dessa märken har dessutom flera olika modeller som alla är bra för olika användningsområden.

HP är till exempel kända för att tillverka riktigt bra skrivare, både när det gäller laser och bläckstråle. Ett argument mot HP är dock att samtliga patroner ofta sitter i samma kassett. Detta innebär att man måste byta ut alla kassetter när en av färgerna tar slut, vilket kan vara oekonomiskt för den som mest använder en av färgerna. Epson är i detta avseende kanske ett mer ekonomiskt val. Canon är kända för att tillverka några av marknadens bästa multifunktionsskrivare, alltså skrivare som också har scanner och kopiator inbyggt.

Inköpspris och driftspris
Något som många glömmer när man köper an ny skrivare är att det inte bara är det pris man betalar för själva skrivaren som spelar roll. Hur dyr en skrivare är i drift är minst lika viktigt att tänka på. HP tillverkar några riktigt effektiva skrivare i samtliga kategorier, med problemet med att alla patroner sitter i samma hylsa är som sagt ett problem för en del. Om du huvudsakligen skriver ut bilder i färg är detta oftast en mindre problem eftersom man då fördelar färganvändningen ganska jämnt. Skriver du ut många sidor så bör du kolla upp priset per utskrift och antagligen överväga en laserskrivare, som är mer effektiv när det gäller drift även om inköpspriset är högre.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.