Logga 5tips

Camlock – en säker snabbkoppling

2013-07-16 · Denna artikel finns i gruppen Industri

Letar man efter en snabbkoppling som både är säker och har ett mycket brett användningsområde ska man ta sig en titt på camlock. Den här kopplingstypen har över hundra år på nacken, och användes redan i 1910-talets Amerika då den utvecklades till den amerikanska armén för att transportera olja.

Material
De allra första camlock-kopplingarna tillverkades av brons eftersom den dåvarande gjuttekniken för brons var särskilt utvecklad. Senare övergick man till att använda aluminium istället, eftersom det är ett material som är både lättillgängligt och dessutom väldigt billigt. Aluminium används fortfarande ofta vid tillverkning av camlock, men mässing, polypropylen samt rostfritt och syrafast stål är andra vanliga tillverkningsmaterial.

Säkerhet
Camlock har en mycket hög säkerhet och klarar av det som många andra snabbkopplingar inte klarar av när det kommer till tålighet. Därför kan den med fördel även användas till att koppla ihop slangar och rör inom tyngre industri, till och med på kärnkraftsverk där säkerhetskraven är mycket höga. Kopplingen består av en hondel och en handel och garanterar en stark koppling tack vare säkerhetsarmarna. Säkerhetsarmarna gör den även lätt att montera utan några verktyg, samtidigt som de håller fast kopplingen stenhårt så att den inte kan öppnas vid olika yttre påfrestningar, som till exempel vid transport.

Många användningsområden
Camlock är en otroligt mångsidig koppling. Förutom att den är väldigt hygienisk och kan användas inom den kosmetiska branschen och livsmedelsindustrin, så kan den även garantera en säker transport av farliga kemiska och frätande ämnen. Denna koppling används även ofta inom kärnkraft, just på grund av sin pålitlighet och höga tålighet. Camlock kan användas för att koppla ihop rör och slangar som transporterar olika ämnen i både flytande och fast form, och den fungerar även bra tillsammans med gas. En snabbkoppling med fler användningsområden än denna får man leta efter!

Läs mer på Hydroscands webbplatscopyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.