Logga 5tips

Bygga friggebod – några tips

2015-04-20 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Nu är våren i annalkande och man vaknar lite till liv efter den mörka vintern. Bor man i villa som jag så får man då genast en massa idéer om vad som skulle behöva fixas på tomt och hus. Förra året bytte vi ut altanen på husets framsida, den hade blivit ganska sliten av väder och vind. Vi byggde också ett par spaljéer på uteplatsens gavlar och la en plätt med stenplattor.

I år tänkte jag bygga en friggebod och har kollat runt lite efter olika lösningar. Jag har varken tid eller list att bygga av lösvirke utan vill gärna ha något prefabricerat som går förhållandevis snabbt och enkelt att montera upp. Man har ju lite annat man vill hinna med på våren också…

De här alternativen har man:

  • bygga friggeboden helt själv
  • anlita snickare eller någon som bygger den
  • köpa friggebod i byggelement

Det är inte jättesvårt att bygga själv men man bör ändå inte ha tummen mitt i handen samt det är ett antal moment och det kommer att ta en hel del tid. Tänk också på att du måste ha en ordentlig grund, antingen en betongplatta eller lecablock eller kanske gjuta betongplintar. Man kan nu också faktiskt på nätet hitta ritningar till friggebodar.

Om du anlitar en snickare eller motsvarande så blir slutresultatet säkert bra, troligen mycket bättre än om du gör det själv. Det kostar en slant dock men frågan är var du vill lägga din tid. Du får tyvärr inte heller göra ROT avdrag för NYbygge av friggebod däremot för underhåll av redan befintlig.

En medelväg kan då vara att köpa en monteringsfärdig friggebod.

När jag googlade runt så hittade jag flera som säljer friggebodar i monteringssats. Några av de största och mest etablerade är t.ex.

  • JABO
  • Polhus
  • Sorselestugan
  • och även byggvaruhusen som  ByggMax, Bauhaus, Fredells mfl.Här kan du se en del av Polhus friggebodar i byggelement – jag fastnade av någon anledning lite extra för dem.

Som du säkert vet så får friggeboden vara max 15 kvm och bygglov krävs inte men den måste ligga minst 4,5 m från grannens tomtgräns – annars måste du få grannens skriftliga tillstånd.

Det kan också vara bra att veta att from 2 juli 2014 så får man bygga ett litet större extrahus på tomten (om det är en (eller flera) komplementbyggnader )- upp till 25 kvm utan bygglov – det s.k. Attefallshuset. Men en anmälan måste dock göras till kommunen. Här kan du se exempel på olika utföranden av
attefallshus – även i detta fall från Polhus men de finns givetvis hos ett flertal andra samt även de hos byggvaruhusen.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.