Logga 5tips

Bygg muskelmassa

2013-08-22 · Denna artikel finns i gruppen SPA och friskvård

En gainer är kort sagt ett preparat som används för att stimulera viktuppgång, främst av muskelmassa. Vanligtvis brukar gainers innehålla stora mängder kolhydrater och protein. Det är även vanligt att det är berikade med vitaminer och olika mineral samt eventuellt aminosyror som hjälper kroppen att återhämta sig efter intensiv träning.

Kroppen behöver kolhydrater
På senare har flertal dieter som bygger att man eliminerar kolhydrater och i stället intar stora mängder protein och fett blivit synnerligen populära. Inte utan anledning. De är, till exempel den välkända LCHF-metoden, verkligen effektiva för den som snabbt vill gå ner i vikt och bli av med onödigt övervikt. Men för att bygga upp musklerna, blir starkare och snabbare behöver kroppen kolhydrater. Då kan man behöva ett kosttillskott som en gainer.

För att orka träna länge och hårt flera dagar i veckan måste man helt enkelt få i sig stora mängder kolhydrater. Efter att ha avslutat ett intensivt träningspass är nämligen musklerna dränerade på energi, bränsle och behöver påfyllning för att de inte ska ta skada eller till och med brytas ner.

Lägg upp en diet och planera din träning
Man bör dock ha i åtanke att musklerna inte börjar växa automatiskt bara för att man äter en gainer eller något annat tillskott för den delen. Det är på inga sätt fråga om en mirakelmedicin. Är syftet att bli starkare och uthålligare bör man främst inta kolhydraterna i form av gainer efter ett träningspass.

Vissa människor med extremt hög ämnesomsättning kan dock behöva sprida ut intaget av gainer över hela dygnet för att inte riskera att tappa vikt alltför snabbt. Det är emellertid ganska ovanligt att man har så pass explosiv ämnesomsättning.

En gainer består oftast av proteiner och kolhydrater från naturliga källor som vassle (en biprodukt vid osttillverkning). Det är alltså inte farligt att äta gainers och inga biverkningar förekommer. Den som är överkänslig mot mejeriprodukter bör dock välja en gainer som är laktosfri, något de flesta tillverkare har i sina sortiment.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.