Logga 5tips

Att köpa ny domän

2013-09-05 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

För att kunna driva din egen hemsida måste du först och främst skaffa en så kallad domän. Detta är den webbadress, eller egentligen en del av adressen, som du kommer använda som din hemsida. Den faktiska adressen som din sida kommer att ligga på kallas för IP-adress.

Denna adress består av en lång serie siffror som är unik för en särskild server. Eftersom det skulle vara väldigt krångligt att komma ihåg alla koder för att kunna surfa in på en särskild sajt, använder man istället domännamn.

Hur köper man en domän?
Domäner kan man köpa hos så kallade webbhotell. Dessa ”hotell” är företag som säljer plats på internet, och som mot betalning kan hysa en sajt åt dig. Det finns många olika webbhotell, både i Sverige och utomlands, som säljer detta utrymme. Eftersom det redan finns miljontals olika sajter på internet är så klart flera av de mest populära domännamnen redan upptagna.

För att se om det namn som du skulle vilja ha på din domän är upptaget kan du surfa in på något av webbhotellen och sedan söka på det namnet. I det fall domännamnet redan är registrerat kan du höra av dig till webbhotellet och fråga om du kan köpa loss namnet.

Vissa namn som man tror att någon kommer vara intresserad av har registrerats och säljs lite dyrare än ett namn som är mer unikt. En del har till och med registrerat namn som de tror kan komma att bli populära för att senare kunna sälja domännamnet till ett företag.

Vad kostar det?
Att köpa en domän är ofta inte särskilt dyrt och priset brukar ligga på någon hundralapp i månaden. Hur högt priset är beror dock på vad man får på köpet. Vissa företag som säljer domännamn erbjuder mer lagringsutrymme mot ett högre pris, samt olika grader av säkerhet.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.