Logga 5tips

Återtillverkade bläckpatroner – en växande marknad

2014-05-12 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

Återtillverkad BläckpatronDe flesta konsumenter blir förvånade när de upptäcker att en utbytespatron kan vara nästan lika dyr som en helt ny skrivare. Anledningen till det är att tillverkarna i allmänhet säljer skrivare med förlust för att skapa en marknad för den mer lönsamma eftermarknadsförsäljningen av bläck- och tonerprodukter.

I dag erbjuder ett betydande antal företag återfyllda och kompatibla bläckpatroner. Det har inneburit en stor förändring på marknaden med hårdare konkurrens och prispress.

Bläckpatroner som affärsidé

Flera företag har idag som affärsidé att samla in tomma bläckkassetter, rengöra dem och fylla på med nytt bläck. Efter att patronens funktionalitet och kvalitet kontrolleras kan dessa patroner sedan säljas vidare till ett betydligt lägre pris.

Anledningen till att dessa produkter vunnit i popularitet är att kostnaderna är betydligt lägre än OEM* patroner. Renoverade bläck- och tonerkassetter kan sänka utskriftskostnader någonstans mellan 25-40% i jämförelse med inköp av originalprodukter. Det bör dock poängteras att de senare håller en högre kvalitet.

Till skillnad från OEM patroner som är sammansatta av maskiner i stora fabriker, är återtillverkade patroner mestadels monterade och förpackade av människor.

Manuell tillverkning innebär att det begås mänskliga fel vilket kan översättas till ca 1-3 procent för bläckpatroner och 3 % – 5 % för tonerkassetter. Det är viktigt att notera att OEM inte heller ger 100 % tillförlitlighet, även om felfrekvensen är mycket lägre än för dess renoverade motsvarighet.

Valet mellan OEM eller återfyllda bläckpatroner är i grunden en fråga om besparing, kvalitet och tillförlitlighet.

För enklare utskriftsarbeten duger det oftast alldeles utmärkt med billigare alternativ. För mer krävande, högkvalitativa fotoutskrifter använder dock de flesta professionella kunder originalprodukter med garanterad kvalitet.

Import och försäljning av bläckpatroner är en stor marknad på Internet.

För den som är intresserad av att starta upp en ny verksamhet eller lägga till åter tillverkade eller kompatibla bläckpatroner i befintlig finns det stor potential till höga vinster.

*) OEM (Original Equipment Manufacturer) patroner är producerad av samma tillverkare som skrivaren, till exempel HP, Canon, Epson, Lexmark och Dell.

One Response to “Återtillverkade bläckpatroner – en växande marknad”

  1. Återtillverkade bläckpatroner – en växande marknad – 5 tips | Skrivarfärg says:

    […] See the rest here: Återtillverkade bläckpatroner – en växande marknad – 5 tips […]copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.