Logga 5tips

Använd rätt ljus till ditt hus

2018-01-08 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Ljus, lampor och belysning har länge existerat i vår värld och har förändrats mycket under tiden. Idag finns det otroligt många olika alternativ vilket gör det väldigt svårt att veta vad för typ av ljus man borde använda. Detta kan man dela in i en teknisk del och i en mer användarspecifik del. Den tekniska delen handlar om ljuskällornas värden och hur de fungerar medan användardelen handlar mer om vad för ljus som passar bäst in på olika platser och rum.

Tekniskt

De flesta vet vad en glödlampa är. Något som är väldigt likt är LED-lampan, som har blivit väldigt populär de senaste åren. Det kan till och med vara svårt att få tag på vanliga glödlampor idag. I LED-lampor så mäts ljusflödet i lumen (lm). Man brukar säga att en LED med 400 lm ger samma ljusflöde som en glödlampa på 35 W. LED-lampor finns oftast i många olika lumen-värden.

Sedan har vi ljusfärgen. Ljusfärgen mäts i kelvin. Om man vill likna glödlampan så vill man ha en ljusfärg på ca 2700 kelvin. Ju varmare ljus man vill ha ju lägre värde på kelvin vill man ha och tvärtom ifall man vill ha ett mer kallare ljus.

Nu när vi har koll på de viktigaste i teknikens värld när det gäller ljuskällor så är det väldigt viktigt när och var man borde använda olika typer av ljuskällor.

Användning

Oftast är det mest behagligt med olika ljus i belysningen på olika platser eller beroende på aktivitet. Till exempel vid make-up vill man ha ett väldigt skarpt ljus på ansiktet och därför vill man ha ett högt lumen-värde för att få mycket tryck i ljusflödet och då är det även bra med ett kelvin-värde ca 4000 för att höja kontrasten.

Sedan är det ju såklart upp till en själv vad man vill ha för ljus och vad man tycker är behagligt och passar med omgivningen. Något som också är viktigt att tänka på (så man inte låser sig bara på dessa värden, kelvin och lumen) är lamptypen / belysningen som LED-lampan kommer ”samarbeta” med. D.v.s. kommer LED-lampan att vara fri eller inte från filtrering. Många lamptyper omgiver faktiskt självaste LED-lampan och kan därför påverka ljuset väldigt mycket.

Nu hoppas jag du har lite mer koll på hur LED-lampan fungerar och hur man borde tänka när man ska ha belysningen.

Vi på Andlight.se har många olika typer av lampor som kan hjälpa dig att filtrera ditt ljus så som du vill ha det. Hoppas du hittar något som passar dig!

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.