Logga 5tips

3D printer för smarta prototyper och rymdverktyg

2013-03-25 · Denna artikel finns i gruppen 3d-printer, Industri

I rymden kan man inte använda sig av saker och ting som man gör på jorden. Glöm Homer Simpsons problem med spillda chips i rymden, om en hammare flyger omkring i den tyngdlösa tillvaron så kan det lätt bli lite opraktiskt. Faktum är att dagens avancerade teknik för 3D printning har utvecklats mycket med tanke på verksamheten i rymden. Man kan nämligen ta fram verktyg som är effektiva men ändå säkra om de skulle falla ur montörens grepp. Dessutom så kan man spara pengar på den här typen av verktyg. Inom industrin så använder man sig av en 3D printer för att ta fram 3D prototyper och modeller som är så verkliga som bara möjligt.

Så fungerar det

När man ser hur en 3D skrivare fungerar för första gången så blir man minst sagt fascinerad. Istället för papper så jobbar skrivaren med ett pulver som kommer att samlas och bilda den modell som man vill skriva ut. Man kan scanna in en ritning till en 3D printer som sedan omvandlar ritningen till verklig produkt av det pulver som finns i maskinen. Exakt vad som ingår i pulverlösningen är alltid en affärshemlighet. Varje företag som jobbar med framtagning av 3D modeller har sina egna tricks och knep för att få fram den bästa kvalitén.

Användningsområden

Förutom verksamheten i rymden så har man stor användning av det som även kallas för friformsframställning. Inom industrin så är det ofta så att man vill kontrollera hur en viss detalj eller produkt kommer att se ut i verkligheten men om man ska skapa en 3D prototyp med metall eller kanske plast så kan det blir riktigt dyrt då det ingår tillverkning av form och annat som ska till för den färdiga formen. Med 3D printning så slipper man dessa kostnader samtidigt som man får fram en modell med exakta mått som man kan testa för att se om man har kommit fram till rätt värden. Det här är något som både kund och verkstad tjänar på, och i och med att man kan skapa mycket avancerade modeller med lösa delar så fungerar detta för nästan vad som helst.

Hjälp med 3D modeller

Om du behöver hjälp med en prototyp så kan det vara väl värt att kontakta ett företag som arbetar med en 3d printer för detta syfte. Det är inte nödvändigtvis så att det måste vara en verkstad som sedan tar hand om själva produktionen av den produkt som du ska ta fram. Många gånger så kan man ha behov av att jobba fram en 3D modell i syftet att kunna ge denna till det företag som sedan ska tillverka det hela i metall, trä, eller kanske i metall. Tänk på att välja ett företag med stor erfarenhet av 3D printning som kan föreslå rätt justeringar så att du slipper skapa många modeller innan rätt form och design har funnits.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.