Logga 5tips

10 steg till en bättre ekonomi

2013-04-06 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi, Näringsliv

De flesta drömmer om ett liv som ekonomiskt oberoende men för de allra flesta så blir detta aldrig till verklighet. Man tar lott efter lott med hopp om att kamma hem miljonvinsten samtidigt som man fortsätter med köp på kredit och snabblån som täcker för situationer som man inte tyckte att man kunde räkna med. För att få bättre ekonomi så måste man bli medveten om sin situation. Idag är det många som inte ens inser att det ser illa ut. När man väl inser hur ens ekonomi mår så kan man börja ta kontrollen och införa viktiga förändringar som kanske tids nog leder till en tillvaro där man kanske inte är ekonomisk oberoende men mycket lättare om hjärtat!

Ekonomi

Med bättre ekonomi så kan drömmen om resan bli sann…

1. Verklighetskoll

Det första steget mot en god ekonomi handlar om självinsikt och verklighetskoll. Man måste se sitt eget beteende på ett objektivt vis. Det här är inte alltid så lätt och man kan behöva samtala med någon som jobbar på ens bank eller kanske med en ekonomisk rådgivare hos kommunen för att få en verklig bild. Ber man vänner eller familj om att ge sin uppfattning så kommer man inte att ta detta på allvar så ekonomisk rådgivning är ett bra första steg för att se hur det ligger till med privatekonomin.

2. Se över dina avbetalningar och krediter

När man väl får vägledning så kommer man förstås att se på de utgifter som man har. Här kan det ingå saker som köp man gjort på kredit med avbetalningar, regelbundna räkningar för olika tjänster som telefon och Internet, kostnader för lån och annat som hela tiden drar mindre belopp. Man kanske upptäcker att man betalar av på en tjänst som man inte ens använder eller att man prenumererar på en tidning som hela tiden åker i sopen. Det gäller att ta tag i de onödiga utgifterna och genast strypa dessa.

3. Ett nytt lån

Om man har väldigt många lån och avbetalningar så kan det bli riktigt dyrt. Varje lån har ränta och avgift, och tillsammans så kanske man lägger ut flera tusenlappar per månad enbart för kostnaderna för lånen. Det här är vansinnigt och ett sätt att få bättre ekonomi är helt klart att se på möjligheten till ett samlat lån. Med ett samlat lån så får man visserligen betala mer för varje betalning men man slipper många olika avgifter och räntor. Dessutom så kan man se till att få detta lån via en tjänst som har förmågan att ta fram det bästa erbjudandet som finns på marknaden så att man får de allra bästa villkoren. Om du har betalningsanmärkningar som syns i den kreditupplysning som görs om dig så är det en last. Se till att undvika fler problem med obetalade räkningar så att du snart kan bli fri från anmärkningarna hos UC.

4. Arbete och extrajobb

Det finns tidsperioder i livet då man faktiskt har tid att jobba extra och det här kan vara ett bra sätt att få ordning på ekonomin. Om man ser att det krävs en viss summa pengar för att komma igen så kan man ju planera in ett visst extrajobb och ge järnet under en kortare tid för att återhämta sin ekonomi. Dessutom så kanske man vill se över det jobb man har och om det eventuellt finns möjlighet till vidareutbildning för att på så vis nå en ny position med bättre lön. En del kan tjäna på möjligheten att följa med jobbet utomlands och leva billigare samtidigt som man tjänar mer. Alternativen är många så ta en titt på vad som skulle kunna fungera i din situation.

5. Vardagens utgifter

Vardagens utgifter måste kontrolleras. Man bör aldrig gå till matbutiken och plocka på sig lite av varje. Börja handla med färdiga shoppinglistor och undvik impulsköp. I längden så blir de oplanerade köpen mycket dyra och man kan faktiskt spara en hel del bara genom att vara genomtänkt och planera sina vardagliga utgifter.

6. Festens utgifter

Fest vill man ju också ha råd med, men hur mycket ska man festa egentligen? Har man behov av att sanera sin ekonomi så gäller det att dra ner på allt det som kan kallas för lyxkonsumtion. Mindre av alkohol, tobak, spel, bio och allt sådant som kostar en hel del sammanslaget.

7. Börja spara

I och med att din ekonomi börjar ta form och du ser var du spenderar för mycket pengar på så kan du äntligen få pengar över till att spara. Det här är ett viktigt steg. När man kan lägga undan pengar varje månad så lägger man grunden till ett hälsosamt och ekonomiskt beteende.

8. Ny bank

Ta reda på vad du kan tjäna på att byta bank. När du sparar och sköter din ekonomi så har du rätt till god service från en bank som inser att du är en bra kund. Du kan kanske få bättre ränta på dina sparade pengar om du byter bank och du ska också ta en titt på vad du betalar för olika tjänster som du har behov av som till exempel internetbank. När det blir dags för ett hypotekslån så ska du också jämföra alternativen och eventuellt passa på att byta till den bank som kommer att ge dig bäst villkor.

9. Investera besparingar

När du har sparat lite mer så kan du se på hur dessa pengar kan växa snabbare. Ta kontakt med en bra rådgivare som kan ge dig vettiga förslag för investeringar. Undvik binära optioner och liknande med sparpengar eftersom detta är en form av spel som kan gå riktigt illa för den som inte vet hur det hela går till.

10. Utvärdera

Sist men inte minst så måste man ta sig tid till utvärdering. När du är på väg mot en bättre ekonomi så måste du då och då analysera vad som fungerar och vad som kan förbättras. Det här kommer även att sporra dig att fortsätta i rätt riktning då du ser hur det såg ut när du satte igång arbetet mot ekonomisk hälsa och hur det ser ut i nuläget.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.