Logga 5tips

10 spartips

2013-11-06 · Denna artikel finns i gruppen Hobby och fritid

Många har de ganska tufft ekonomiskt för tillfället. Något som inte alls är särskilt märkligt. Tiderna är nämligen hårda. Idag är den svenska arbetslösheten nästan uppe i tio procent, boendekostnader har skjutit i höjden och många har helt enkelt svårt att få vardagen att gå ihop. Ofta går det dock att spara mer pengar än man tror. Här är tio tips som mycket väl kan få dina resurser att räcka lite längre:

1. Skippa kreditkorten. Idag fullkomligt översköljs vi med kreditkortserbjudanden. Visst kan det verka lockande. Handla besinningslöst och betala sedan. Men att köpa saker med kreditkort blir ofta dyrt på längre sikt då räntan på den lånade pengarna i regel är hög, inte sällan uppåt 20 procent eller mer. Betala av skulderna och säga upp dina kreditkort så har du i ett slag sparat mycket pengar.

2. Köp inget på avbetalning. När man handlar på avbetalning är räntan, precis som vid köp med kreditkort, hög. Med många småskulder blir det också många fakturaavgifter varje månad som i regel ligger på 30 kronor vardera.

3. Veckohandla och gör matlådor. Att äta lunch ute är ofta hysteriskt dyrt och onödigt. Laga maten hemma så sparar du tusentals kronor varje månad. Planerad storhandling av mat och andra dagligvaror sparar också mycket pengar.

Spara pengar på egen matlåda

Det går att spara en hel del pengar på att göra egna matlådor istället för att alltid äta ute. Visst tar det lite längre tid, men det går som sagt att spara en hel del pengar!

4. Öppna ett sparkonto. De flesta kan lägga undan en mindre summa varje månad. Men utan goda rutiner är det svårt att komma till skott. Genom att starta ett särskilt sparkonto hos din bank har du tagit ett stort steg på vägen mot en bättre ekonomi.

5. Köp busskort. För alla som inte bor extremt avlägset är det avsevärt billigare att åka kommunalt till och från jobbet. Men köp av lösa biljetter blir snart dyrt. Med ett månads- eller säsongskort blir resandet betydligt billigare.

6. Gör en budget och planera dina inköp. Oplanerade inköp och ”småhandling” kan verka oskyldigt men utslaget på en månad eller ett år handlar det om stora pengar.

7. Hoppa över taxin. Man måste faktiskt inte åka taxi bara för att det är sent på kvällen. Var ute i god tid och ta bussen till festen eller bion istället.

8. Byt elbolag. Många betalar idag onödigt mycket för sin hushållsel. Se över din elräkning. Kanske kan du få ett bättre erbjudande hos ett annat bolag.

9. Ingen fika på stan. En kopp cafékaffe för 30 kronor varje dag blir omkring 900 en vanlig månad. Brygg kaffe hemma och ta med i termos istället.

10. Köp begagnat. Allt måste inte vara splitternytt. På sajter som blocket hittar du alla slags varor, ofta i nyskick, till utmärkta priser.

Hitta fler spartips här.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.