Logga 5tips

Detta ska du tänka på när du anlitar en elektriker

2017-11-07 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

När behövs det egentligen att man anlitar en elektriker? Det kan vara allt ifrån stora till små elarbeten. En del små elarbeten kan en icke utbildad person göra men det krävs dock mycket försiktighet och noggrannhet. Därför kan det ibland vara bäst att anlita en elektriker när kommer till elarbeten även om det är ett litet ingrepp. Man vill få jobbet gjort av någon som verkligen vet vad han gör. Både för att det kan vara farligt med elarbeten som är fel gjorda och om något skulle hända så gäller inte din försäkring. Så bäst att kolla upp allt en gång för mycket än en gång för lite.

Var börjar man?

Du kan börja med att kolla upp flera olika elektriker. Fråga om priser, när de kan börja arbetet och hur lång tid det tar. Det är en början till att hitta en elektriker som bäst kan uppfylla dina behov. Be de gärna ge dig priset skriftligt för att undvika problem när arbetet väl är utfört.

Du behöver också kolla upp om din elektriker har behörighet. Alltså att de är certifierade av statliga elsäkerhetsverket som avgör om en elektriker kan sitt jobb eller inte. Det gör du genom att be om elektrikerns behörighetsnummer som du kollar upp hos elsäkerhetsverket.

Så, se till att ha ett skriftligt avtal med din elektriker både om pris, tid och utfört jobb. Allt för att udvika ett problem eller en tvist som lättare uppstår vid muntliga avtal. Priset för en elektriker varierar beroende på firma och vilket jobb som ska utföras men ett normalt pris ligger på 500 – 600kr i timmen.

När jobbet är klart ska du göra en skriftlig dokumentation av arbetet som blivit utfört. Även det ska helst vara med på ett skriftligt avtal med elektrikern innan jobbet påbörjats och bäst om en extern besiktningsman kommer för att göra kontrollen. Dokumentationen vill du ha för att kunna visa upp för exempelvis kommande ägare om du en dag säljer ditt hus eller lägenhet eller vad det nu än är för elarbete du får utfört. Det är också bra att ha för eventuellt problem som kan uppstå i framtiden.

Arbeten du kan utför själv

Några av de få arbeten du kan utföra själv utan elektriker om du känner dig tillräckligt kunnig är att byta glödlampa, montera skarvsladdar, laga trasig sladd, byte och anslutning av ljusarmatur, byta ut uttag i väggen eller strömbrytare och byta propp. Allt detta kan du göra själv men det krävs förstås försiktighet och en del kunskap för att kunna utföra dessa arbeten själv. Och ansvaret är ditt om arbetet blir fel utfört. Alla andra elarbeten än det som nämndes tidigare måste utföras av en kunnig elektriker. För min egen del känns det tryggare att anlita en elektriker som jag kan känna mig trygg med efter att jag kollat upp dessa ovanstående punkter. Vi vill ju att det ska fungera och att det ska fungera med säkerhet.

Vad får det för konsekvenser om ditt elarbete misslyckat. Är konsekvenserna allvarliga ska du anlita en kunnig och certifierad elektriker.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.