Logga 5tips

Visste du detta om sommardäck?

2017-02-15 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Tiden går snabbt och snart är det dags att börja tänka på sommardäck igen. I denna artikel tänkte vi redogöra för ett par saker som kan vara bra att veta när det kommer till sommardäck.

Sommardäck och mönsterdjup

Många undrar vad skillnaden egentligen är mellan vinterdäck och sommardäck. Mellan dessa däcktyper finns en mängd skillnader. Den största skillnaden är hursomhelst mönsterdjupet på däcken. Enligt lag så måste sommardäck ha minst 1,6 mm i mönsterdjup medan vinterdäck måste ha minst 3 mm. 1,6 mm mönsterdjup är alltså miniminivån för sommardäck, men däckexperter brukar rekommendera runt 3 mm på sommardäck eftersom generellt sett ger bättre mönsterdjup bättre grepp vid inbromsning på vått underlag. Mönsterdjupet på nya sommardäck är på ca 8-9 mm. Om man inte har tillräckligt mönsterdjup så kan man få böter på 1200 kr vid en kontroll.

När skall man använda sommardäck?

Lagen säger att man måste ha vinterdäck mellan första december och sextonde april året därpå om vinterväglag råder (vilket det oftast gör under denna tid). Resten av året ska man därför använda sommardäck om det inte är vinterväglag. Faktum är att sommardäck fungerar väldigt bra även på vår och höst så länge det inte är is, slask eller snö på vägarna. Det kan vara bra att veta att om man kör med sommardäck när det inte är tillåtet så kan man få 1200 kr i böter.

Slitna sommardäck

Gamla och slitna sommardäck kan bli en dyr historia om polisen stoppar dig. Dessutom är det en fara för dig och andra om du kör på farliga däck.

Var köper man sommardäck billigast?

Många köper sina sommardäck hos den lokala däckverkstaden. Men andelen som köper sommardäck på nätet ökar för varje år. Anledningarna till detta är att det är både smidigt och billigt jämfört med den lokala däckverkstaden. Hur kan det vara billigare att köpa sommardäck på nätet kanske du undrar. Det beror främst på att online-däckbutikerna kan hålla lägre kostnader i jämförelse med en ”vanlig” butik eftersom en däckbutik inte behöver betala för centrala butiksytor. Därför kan det skilja så mycket som 30 % i lägre pris hos en nätbutik jämfört med en lokal däckbutik.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.