Logga 5tips

Vinterdäck för bilen – byt i tid

2017-03-09 · Denna artikel finns i gruppen Bil och motor

År 2016 så kom snön tidigt och den satte helt stopp för busstrafiken i Stockholm. Vem hade trott att det skulle bli så mycket snö redan i november? Jobbar man med industriproduktion så vet man att det inte duger att chansa. Man kan inte chansa på att maskinerna kommer att fortsätta fungera som de ska utan service, och precis likadant måste man tänka med bilen. Om man inte har vinterdäck på bilen då den första snön kommer så ska man stanna hemma eller ta bussen, om den kan ta sig igenom det vita…

Vinterdäck är ett måste i Sverige

Vi må ha haft några milda vintrar men man kan inte slarva med vinterdäcken. I Sverige så är det fortfarande så att vi behöver vinterdäck på vintern precis som att en bockningsmaskin vid utsatta datum ska servas. Om man inte gör det så kan det gå riktigt illa. Faktum är att körning utan rätt däck är värre än bockningsmaskinen som inte servas. En maskin som inte fungerar som den ska kan i värsta fall bli en dyr historia då produktionen upphör och då man kanske måste bocka om delar.

Om man däremot ger sig ut med en bil som har sommardäck på snö så kan man äventyra andra människors och sitt eget liv! Det är egentligen ett mysterium varför någon skulle vilja göra en sådan sak…

Det gäller att byta ut sommardäcken i tid!

Byt däck i tid

För att man ska kunna byta däck i tid så är det bra att ha lite koll på svenska lagar. Man kan ju byta redan i oktober och det är verkligen ingen fara att köra med vinterdäcken som är utan dubbar även om väglaget fortfarande är bart.

Man kan också hålla ett öga på väderleksrapporten för att se om snön är på väg. Det här får man ju för det mesta veta några dagar innan. Det är inte lika förutsägbart som med en bockningsmaskin som man hela tiden kan hålla koll på och där man vet hur många bockningar som klaras av innan det är dags för byte av verktyg, men väderleksrapporten är trots allt ett bra sätt att ha lite koll på vad som är på gång.

Vänta inte för länge!

Om du vet att snön kommer så ska du inte vänta med att göra imorgon det som du kan göra idag. Det blir kö på däckverkstäder då alla ska byta så få det hela gjort så snart som möjligt så att du slipper vänta för länge på däckverkstaden. Kan du göra det själv så är det kanske smidigast eller så kanske du har en vän som kan hjälpa till hemma vid vägkanten.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.