Logga 5tips

Välj rätt cykel

2015-09-28 · Denna artikel finns i gruppen Sport och idrott

Hur mycket och var man cyklar bör vara det främsta som avgör vilken cykel man köper på nätet. Det finns ett flertal olika kategorier att välja mellan och den som är insatt och ser fördelar och nackdelar med dessa kategorier kan lättare göra rätt val när kommande cykel ska köpas in.

Sportcykeln. Det som karaktäriserar dessa är främst att cyklisten sitter mer framåtlutat är på en Classic-modell. Därmed får man mer kraft och kan lättare cykla fort. I och med denna körstil avlastas korsryggen och man kan cykla riktigt långa lopp utan större problem. Det finns även skillnader i styret då sportcykeln har ett rakare styre än Classic. Orsaken är även här att man har en annan körställning och att då det rakare styret passar bättre. Utöver det har de ofta något större hjul vilket gör att den rullar lättare. Sportcyklar utrustas ofta med cykeltillbehör för att anpassa den till olika miljöer.

Classic. En klassisk cykel som passar utmärkt att cykla till och från arbetet. Man sitter i en tydlig upprätt ställning och har ett styre som är något vinklat för att det ska bli behagligare att hålla i det. De kan kännas mycket sköna att cykla på och finns i ett flertal olika utföranden. Nackdelen är att det är svårare att cykla riktigt fort och att man lätt kan få ont i ländryggen om man cyklar flera timmar i sträck.

Racercykeln. Denna förekommer nästan enbart hos de som tränar och tävling cykelidrott. Känns igen på att de är mycket tunna och lätta. Utöver det att sittställnigen är mycket framåtlutat för att man därigenom ska kunna få så mycket kraft som möjligt. Inget för nybörjaren – men för den som vill cykla mycket fort.

Mountainbike. På 70-talet byggde ett gäng från Kalifornien om klassiska cyklar för att de skulle passa bättre att köra off-road. Dessa modeller slog snabbt igenom och på 80-talet var det flest mountainbikes som såldes i Sverige. Detta i jämförelse med alla andra cykelmodeller. Inte för att många ville cykla i skogen utan för att man ansåg att cykeln var snygg och behändig. Det som karaktäriserar den är grova däck och att den har många lätta växlar.

Snyggt ska det vara. Även ringklockan till cykeln kan vara designad.

Snyggt ska det vara. Även ringklockan till cykeln kan vara designad.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.