Logga 5tips

Taklampor och belysning är mycket viktigt för trivseln i ett hem

2017-07-07 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Taklampor är grunden för tillräckligt med ljus i hemmet. När de väl sitter på plats så kan man alltid komplettera med ytterligare belysning. Eftersom det finns flera olika stilar och modeller så kan man alltid hitta en som passar för varje rum i hemmet.

Kökslampor, till exempel, är bra både för att laga maten och sitta ner för att äta den. De flesta har två lampor här, med olika funktioner. Till att börja med en kökslampa som hänger över matbordet, ofta med fokus bara där. Men sedan behövs det en taklampa som lyser upp arbetsbänken och spisen. Även om man har inbyggd belysning under skåpen eller fläkten så är det alltid bra med en lampa i taket.

Det samma gäller sovrummet, som ju används till flera olika aktiveter. På kvällen kanske det är skönt att bara ha de små lamporna tända, bredvid sängen. Men när man ska klä på sig eller städa så är det alltid bra med en taklampa.

Dessa principer kan sedan tillämpas på varje enskilt rum. De flesta använder sina utrymmen till mer än en sak. Man läser läxor i köket, ser på TV i sovrummet och spelar kort i vardagsrummet. Förutom att det ska dansas och lekas på sina håll. Allt detta kräver en variation av belysning, med taklampan som en bra början.

Vissa taklampor hänger lågt, detta kan vara ganska vanligt med kökslampor till exempel. De kan ha en eller flera skärmar, kanske en kaskad av glödlampor. Eller så sitter de tätt uppe i taket, en plafond som passar bra när det är lågt i tak eller man inte vill dra uppmärksamheten till lampan. Andra föredrar en snygg taklampa, kristallkronor eller liknande designer. De blir gärna fokus i rummet och sprider glädje förutom ljus.

Taklampor är vanligtvis tillverkade av metall, trä eller plast, men glas och keramik är också populärt. Ibland kan man få en hel serie med olika sorters lampor, så att de alla matchar varandra och skapar harmoni i rummet. Det är också ganska snyggt när färgen på lampan kommer tillbaka på mattan eller möblerna.

Att inreda ett hem är ofta en mycket rolig uppgift, man har en chans att uttrycka sig och låta sin smak komma fram. Med snygga taklampor i varje rum så kommer denna stil att synas. Samtidigt så kommer alla att kunna utnyttja hemmet fullt ut, oavsett årstid eller tid på dygnet. Med bra belysning så är det alltid ljust hemma, precis lagom för vad man håller på med.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.