Logga 5tips

Snygga och praktiska flaskor med formblåsning

2015-10-24 · Denna artikel finns i gruppen Plast

Numera så är vi vana vid att finna olika drycker i plastflaskor som har en bekväm och snygg form. Tillverkning av flaskor av termoplast sker runtom i Sverige på verkstäder som de som finns i Anderstorp i Gnosjö. Med formblåsning av plast så kan man skapa en enkel plastflaska såväl som en pet-flaska som klarar av trycket från kolsyra. Det är spännande att se hur effektivt formblåsning maskiner kan jobba, och de resultat som man får på så kort tid är imponerande.

Formblåsning av flaskor

En av de vanligaste formblåsningstekniker som finns är extrudering. Det här är en teknik som går ut på att man skapar en flaska genom att föra ner ett plaströr som hettas upp i en kammare. Man applicerar sedan gas eller en luftström för att pressa plasten mot formens kanter så att man får en ihålig flaska. Flaskans topp har redan en färdig skruv och ibland också ett lock. Då man vill ta fram en flaska som ska klara trycket av kolsyra så använder man sig av metoden sträckblåsning som gör att flaskan blir starkare. Den här metoden skiljer sig en hel del från formsprutning som man också använder för att skapa plastkomponenter. Man kan förstås använda sig av teknisk formblåsning för att få fram tekniska komponenter men det rör sig alltid om ihåliga delar.

Praktiska lösningar

Det som är så bra med formblåsning är att man kan få fram riktigt praktiska lösningar som samtidigt ser bra ut. Polymer kan ofta återvinnas och det gör att man kan ta till vara på materialet på ett bra sätt. Med flaskor som inte går sönder då man tappar dem och som även kan ha unik och vacker design så finns det ingen anledning till att använda sig av glas, och trots att formblåsningen faktiskt bygger på glasblåsartekniken så har plastflaskorna gått om glasflaskorna vad gäller användarvänlighet.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.