Logga 5tips

Skall jag ge mina hundar rå mat

2017-11-01 · Denna artikel finns i gruppen Djur

Huruvida man skall ge sina hundar rått foder eller inte är ett relativt kontroversiellt ämne bland hundägare i hela världen. Vissa anser att man utsätter sina hundar för onödiga smittorisker om man låter dem äta rå föda. Andra hävdar att detta är vad hunden är utvecklad för att göra. Att detta är den mest nyttiga diet som man kan ge dem.

I denna artikel kommer jag att titta lite närmare på några av de olika för och nackdelar med att ge sina hundar råfoder. Allt som sägs i denna artikel utgår från att du har en frisk hund utan kända sjukdomar och att du anpassar fodret efter din hunds storlek. Om din hund är någon sjukdomar så kan för och nackdelarna med råfoder se helt annorlunda ut. Ett exempel på detta är att råfoder tenderar att ge mycket positiva effekter hos hundar som lider av reumatism och vissa andra ledbesvär.

Det är svårt att förvara råfoder?

Det går inte att förneka att råfoder ställer mycket högre krav när det kommer till förvaring än vad vanligt hundfoder gör. Vanligt hundfoder kan stå i en garderob i månader utan att bli dålig. Färskfoder måste vanligtvis förvaras kylt och har trots detta en begränsad hållbarhet. Man måste med andra ord köpa nytt foder relativt ofta. Om man vill förvara råfoder under en längre period så måste man ha en frys där man kan lägga maten. Om man vill kunna förvara mycket råfoder behöver man i princip en dedikerad frys som bara används till detta.

Det finns flera online butiker som låter dig köpa hundmat online. Dessa har stort utbud av båda vanligt och råfoder som levereras direkt till din dörr. Flera av dem erbjuder även möjligheten att prenumerera på färskfoder. De skickar nytt foder varje vecka och eliminerar på detta sätt förvaringsproblemet. Du behöver bara förvara en mindre mängd mat i ditt hem och får automatiskt ny mat hem så att du aldrig är utan.

För råfoder med sig sjukdomar?

De som hävdar att det är farligt att ge sina hundar råfoder för att det kan föra med sig sjukdomar eller parasiter missförstår ofta vad råfoder är idag. Det är sant att kött, fisk eller fågel som din hund hittar längs vägen eller som har förvarats felaktigt kan innehålla parasiter och bakterier. Det råfoder som du köper i butiken håller dock mycket hög kvalitet och har hållits kylt under hela processen. De flesta råfoder tillverkas i fabriken som håller samma standard som fabriker som tillverkar mat för människor. Råfoder för hundar är med andra ord inte troligare att föra med sig sjukdomar än den stek som du köpte i matbutiken och åt blodig. En hund har dock magar som är designade för att kunna äta as och halvruttet kött utan att bli sjuka. Något som vi människor inte är. Sjukdomsrisken för en hund som äter högkvalitativt råfoder är med andra ord mindre än för en människa som äter en blodig biff.

Visst är de för gulliga, hundarna! Och visst vill vi ge dem bästa hundmaten!

Ger råfoder viktnedgång?

Ja de flesta hundar går ner i vikt efter de börjar äta en råfoder diet. Detta beror på att råfoder är en mer naturlig diet för hundar med mer protein och mindre kålhydrater. Detta hjälper till att reducera fetma och får även hundarna att känna sig mätta på färre kalorier.

När jag säger att hundarna går ner i vikt på denna diet så menar jag att deras fettprocent går ner. Det är inte ovanligt att en hund som sätts över på råfoder bygger en hel del nya muskler och kan p.g.a. detta snart väga mer än den tidigare gjorde med en högre fettprocent. Detta är bara ett tecken på att du har en mer hälsosam starkare hund.

Är råfoder dyrt?

Det går inte att förneka att råfoder är dyrare än vanligt hundfoder. Detta är inte överraskande eftersom råfoder är tillverkat med mycket dyrare (och bättre) ingredienser än vanlig hundmat. Hur mycket dyrare råfoder är beror helt på vilket råfoder du använder och vart du köper det. Det är vanligen billigast att köpa online. Om du har plats är det en bra ide att köpa mycket mat på en gång när det är rea och hålla den fryst i ditt hem tills du behöver den. Ett annat alternativ kan vara att prata med en lokal slaktare och se om han har bitar han kan sälja till dig billigt och som du kan använda som bas i ditt eget råfoder.

När du överväger om råfoder är värd priset skall du också ta i beaktande att du troligen kommer få en gladare friskare hunder om du ger dem råkost. Detta innebär på sikt minskade veterinärkostnader. Med detta i beaktande kan råfoder vara ett billigare alternativ än vanlig hundmat.

Nyckelord: ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.