Logga 5tips

Så är ett hyresavtal uppbyggt

2016-09-19 · Denna artikel finns i gruppen Näringsliv

Hyresavtal för lokal

Om du ska hyra ut en lokal finns det en del saker att tänka på. Inför varje uthyrning bör ett avtal upprättas där man tar upp viktiga punkter och scenarion gällande lokalen.
Som tur är finns det färdiga avtalsmallar som du kan ladda ned så att du inte riskerar att missa något viktigt. Det finns flera olika typer av mallar som är anpassade till olika situationer. Om det till exempel är en mindre lokal som ska hyras ut, som ett förråd eller ett garage, behövs antagligen inte ett så omfattande avtal. Det finns också mallar som är öppna för redigering ifall du behöver lägga till, ändra eller ta bort något.

Laddar du ned ett avtal från rätt sida ska det vara juridiskt granskat så att du, och den du hyr ut till, kan känna dig trygg. Läs dock igenom allt noggrant först, och låt den blivande hyresgästen göra detsamma, så att ni båda är helt införstådda i vad som gäller.

Vad ska tas upp i ett hyresavtal för lokal?

Två av de viktigaste sakerna att klargöra tidigt är hyran och uthyrningstiden. När det kommer till tiden, alltså hur länge hyresgästen vill ha lokalen, kan det vara en fördel för dig att skriva avtal på minst tre år för att kunna ta ut index – och fastighetsskatt. Om hyresgästen inte är säker på att denne klarar av att binda upp sig så pass länge kan du under ”särskilda bestämmelser” skriva att hyresgästen har rätt att säga upp avtalet efter viss avsatt tid. En kompromiss som kan underlätta för båda parter!

När ni pratar om hyran är det viktigt att ta upp vad som ingår, till exempel vatten, värme, el och ventilation. Vissa tar för givet att allt detta är inkluderat i hyran, men så är oftast inte fallet. Prata också om hur betalningen ska ske, vilken metod som används, hur ofta och vad som gäller ifall en betalning uteblir eller är försenad. Allt detta bör gås igenom innan uthyrningen sker för att undvika senare tvister, problem och missförstånd. Detsamma gäller villkor för parkeringsplatser, skyltningsmöjligheter, sophantering, inkluderade möbler, och andra liknande detaljer. Annat som kan vara bra att ta upp är vem som tar ansvar för oförutsägbara kostnader, vad som händer vid eventuell konkurs och hur försäkringar sköts.

Vissa saker, som man kan behöva gå in lite djupare på, finns det bilagor för. Exempel på sådana saker är avfallshantering, äganderättsövergång, brandskydd, handikappanpassning, driftkostnader och fastighetsskatt.

hyresavtal

Ett mindre hyresavtal behöver inte så omfattande avtal.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.