Logga 5tips

Rädda liv med hjärtstartare och hjärt lungräddning

2017-02-23 · Denna artikel finns i gruppen SPA och friskvård

Rädda liv med hjärtstartare, ett enklare sätt att jobba med HLR – hjärt lungräddning för att hjälpa människor som blir utsatta för tillfällig sjukdom eller krissituation. När hjärtat stoppar finns det egentligen inget annat att göra än att försöka starta det och komma igång med blodcirkulationen. Det viktiga är att man kolla andning och blödning och kontaktar 112. Arbetat med att utföra hjärt-lungräddning påbörjas omedelbart.

Hjärt-lungräddare

Hur länge håller ditt hjärta? Vid hög ansträngning påverkas hjärtat mer än vanligt och vid ett plötsligt hjärtstopp är det skönt om det finns en hjärtstartare och kunnigt folk i närheten.

Hjärt lungräddning på plats

Du vet aldrig var eller när du måste hantera eller utföra HLR – hjärt lungräddning i vardagen. Vem som helst kan få hjärtstopp var som helst och det som gäller är att göra någonting hellre än ingenting som man alltid påpekat. Det är bättre att man mister benet än livet om olyckan är framme och man har flera skador. Det är egentligen policy eller etiska regler inom sjukvården jag också kan relatera till.

Självklart kanske du hellre sitter i rullstol än att dö för tidigt på grund av att du måste sätta andra kroppsdelar eller funktioner ur funktion.

Syresättning tills ambulans är på plats

Blodcirkulationen påverkar kroppens syresättning och det är viktigt att förlänga den kritiska situation man utsätts för vid hjärtstopp. Genom att pumpa på hjärtat kommer cirkulationen igång direkt och lungorna kan syresätta blodet för att syresätta kroppens organ.

Syresättningen påverkar hjärnan som kommer få brist på syre om inte undsättning kommer snabbt. Med din hjälp kan du syresätta hjärnan under en längre tid tills undsättning, sjukvårdspersonal eller ambulans är på plats med expertis och hjälpmedel.

Hjärt lungräddning med hjärtstartare

Metoden är enkel och det finns maskiner att hitta på flera ställen och även registrerade användare som kan utföra hjärt lungräddning. Det är smart att kolla upp var maskinerna finns om du behöver veta det och är i riskzonen att råka ut för eller behöva använda en hjärtstartare.

Maskinen är enkel och fungerar inte om du sätter elektroderna på fel ställe. Du får en direkt instruktion hur du ska göra och utför helt enkelt enligt instruktionen i lugn och ro.

Glöm inte att du ska kontakta 112 för hjälp medan du utför HLR och väntar på experthjälp såsom ambulans och sjukvårdspersonal. Det kan kännas som en lång tid att utföra HLR om du är ensam men håll ögon och öron öppna om du tror att det finns andra människor i närheten som kan hjälpa till. Bara ett par minuter kan vara otroligt jobbigt att pumpa ett hjärta utifrån. Glöm inte att du bör knäcka bröstkorgen för att få rätt teknik att fungera för att utföra HLR.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.