Logga 5tips

Råd vid köp av extern laddare

2017-06-15 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

En portabel laddare, nödladdare eller powerbank som många kallar denna pryl är en extern laddare som man bär med sig för att kunna ladda sin medtagna elektronik då man inte har tillgång till ström via ett vägguttag.

Vilka är skillnaderna mellan olika modeller?
Olikheter hittas först och främst i batterierna. Det är den viktigaste komponenten i en powerbank. Batteriet är laddningsbart och är oftast av typen litiumjon.
Ett litiumjonbatteri är en typ av batteri som återfinns i nästan alla mobiltelefoner, surfplattor, kameror och annan elektronik som återupprepade gånger kan laddas.
Skillnaden i kvalitet och kapacitet är stora, vilket ofta återspeglas i priset för den portabla laddaren.

Kapaciteten på dessa batterier mäts i mAh
Ju högre mAh desto större kraft har batteriet. Det finns powerbanks med små batterier och en kraft på ca 2000mAh vilket räcker till ca en laddning av en mobiltelefon. Det finns även stora varianter anpassade för laddning av t.ex. surfplattor med över 10.000mAh. Antal laddningar som hinner ges innan den externa laddarens batteri tar slut beror på batteriets totala mängd energi, antal mAh.

Ladda mobilen via en usb port
Den externa laddaren ger din mobil laddning när du kopplar enheten med din vanliga laddkabel till en av USB-portarna. Portarna kan ha olika stor effekt vilket påverkar hur snabbt laddningen sker. Det är viktigt att ha lite högre effekt på porten vid laddning av saker som drar mycket ström. Ibland finns flera USB-portar och möjlighet till att ladda flera saker på samma gång.

Övriga egenskaper
En vanlig och ofta uppskattad extrafunktion är en inbyggd ficklampa. En annan mycket vanlig extrafunktion är en batteriindikator. Indikatorer i form av små LED-lampor ger dig en uppfattning om återstående batteritid.
Tillverkare integrerar ibland även olika typer av teknologier för att göra laddningen ännu mer effektiv. Det finns externa laddare som till viss del kan laddas via solen, det finns även varianter som är vattentäta.

Var kan man köpa en extern laddare?
De flesta elektronikbutiker har olika modeller att välja mellan. Du kan även hitta en bra powerbank på internet!copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.