Logga 5tips

Övervakningskameror inför höstmörkret

2017-10-01 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

Övervakningskamera inför höstmörkret

Nu är hösten på antågande och det blir allt mörkare tidigare på kvällarna. Det brukar tyvärr synas i inbrottsstatistiken – att bostadsinbrotten ökar i okt-nov och även butiksinbrotten.
Det finns många olika sätt att skydda sin bostad och om man driver affärsverksamhet – sin butik eller sitt företag. Det allra viktigaste är givetvis ett så bra skalskydd som möjligt- så att det helt enkelt blir för svårt alternativt tar för lång tid (och väsnas för mycket) att försöka bryta sig in. Men i princip alla bostäder och butiker har minst en svag punkt – och det är den de lite duktigare tjuvarna letar reda på.

Man behöver alltså skydda sig på flera alternativa sätt – och larm är ett av dem. För butiker bör det då vara med anslutning till väktartjänst, för privata bostäder kan man ha det även där men det kan ofta vara lika effektivt eller tom kanske bättre, att någon/några grannar får meddelande via sin smartphone när larmet gått. De kan oftast snabbare konstatera vad som är på gång och larma polisen.
Övervakningskameror s.k. IP-kameror är också ett bra komplement och där finns det en uppsjö att välja mellan. Här lönar det sig att kosta på någon av de lite bättre modellerna. De billigaste har både skakig rörelseavkänning (reagerar för katter, fåglar, insekter, blåst i buskar osv. och ofta är kvaliteten på de bilder och framförallt filmer som de kan ta – för dålig för att kunna användas som ”bevis” dvs. om de skall skickas till Polisen.
För privata bostäder skulle jag rekommendera ARLO PRO (HELT trådlösa dvs. varken nätverkssladd eller strömsladd behövs) – vilken gör dem mycket lättare att placera samt tjuven kan inte kapa kablarna. PRO modellen jämfört med föregångaren – har uppladdningsbara batterier vilket är en stor fördel – annars behöver man byta efter ca 5-7 mån.
Jag har själv 2st Arlo och är mycket nöjd med dem – funderar på att köpa PRO modellen nu när de finns.
En annan bra kamera för bl.a. privatbruk och i den lite högre prisklassen är Netatmo – som kan skilja mellan människor, djur resp. bilar – och bara varna för det man ställt in den att den skall varna för.
Förutom att den skickar en pushnotis och tar en kort filmsnutt så tänds även en inbyggd strålkastare.
Jag har just köpt en Netatmo och kommer att utvärdera den närmaste tiden – skall bli spännande)
Är man företagare och tex har en butik som man vill skydda från inbrott så kan man behöva ytterligare lite häftigare grejer.
Där skulle jag rekommendera övervakningskameran UMBO Smartdome – som har artificiell intelligens och mycket mer avancerad än den i Netatmo. Umbocv lär sig successivt känna igen rörelsemönster och spelar sedan in när något verkar misstänkt. Man kan säga att den ”förstår vad den ser” och är ett självlärande system. Man kan säga att kameran samlar in information och förstår vad som är ett normaltillstånd. Utifrån det förstår kameran när något inte står rätt till. Den brukar kallas ”världens smartaste övervakningskamera”. Den kan lagra bilder/filmer både på själva kameran eller i molnet som en extra säkerhet. Här finns produktblad UMBO Smartdome för den som vill läsa lite mer om.

Umbo Smartdome kan givetvis användas även för privata bostäder om man är beredd att betala det lite högre priset men då får man också en helt annan funktionalitet jämfört med andra övervakningskameror i lägre prisklasser.

Här finns en bra köpguide för köpguide för övervakningskameror där man får en del bra tips.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.