Logga 5tips

Olika golfklubbor

2015-09-26 · Denna artikel finns i gruppen Sport och idrott

Hur många golfklubbor som en golfspelare har varierar mycket individuellt. I början kan det vara en fördel att ha några få för att träna in svingen och spelet. Men med tiden bör man ha med fler och fler klubbor för att förbättra sitt spel och sina resultat. Några de vanligaste klubbtyperna inom golf är:

  • Drivern
  • Wedgar & sandklubbor
  • Puttern
  • Chipper

Drivern – En av de klubbor som tidigt bör finnas med golfbagen. Det är den klubba som används vid slag från utslagsplats och den som används för att komma så långt som möjligt. En av de klubbor som är relativt svår att hantera med önskat resultat.

Wedgar – Detta är klassiska järnklubbor för barn & vuxna men som har en mycket högre loft än andra järnklubbor. Det brukar vara på ett gradantal på 47-64 grader. Därmed skapas en vinkel så att bollen flyger mycket uppåt men väldig lite framåt. Bland annat används en wedge när bollen hamnar i bunkern. Det viktiga är att få upp den ur sandbunkern och lägga bollen på ett ställe som skapar bra förutsättningar att ta sig vidare allt närmare hålet. Att kunna slå ett perfekt wedgeslag är enligt många det absolut svåraste inom denna sport. Det finns inga marginaler och det räcker med att man träffar bollen något fel för att resultat ska bli långt mot vad man önskar sig.

Puttern. Den klubba som de flesta nybörjare tycker är enklast att hantera. Inte så konstigt med tanke på att de flesta har spelet minigolf ett antal gånger under sin uppväxt. Nu är visserligen klubban något annorlunda i utseende men i övrigt är det mycket lätt att hantera en putter.

Chipper. Detta är en av de klubbor som inte alla ens har med sig på golfrundan. Iallafall inte alla nybörjare. Till utseende är den lik puttern men loftet är på ca 10 grader. Själva tillslaget liknar även tillslaget med en puttern. Denna klubba används strax utanför green. Det blir då låga slag som gör att bollen flyger över det högre gräset men sedan fint rullar fram när den kommer in på greenen.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.