Logga 5tips

Nokian vinterdäck

2015-09-13 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Det finska företaget Nokian Tyres plc grundades 1988, men företagets rötter är från 1898 då man grundade Finlands Gummifabrik AB. Från början tillverkades produkter av gummi, och framförallt skor. Vid den här tiden var gummi ett relativt nytt material att använda sig av när det kom till tillverkning av kommersiella produkter och företaget kom att bli marknadsledande när det gällde att tillverka produkter av gummi.

Tillverkningen av däck till personbilar började 1932 och två år senare, 1934, så tillverkades världens första vinterdäck. Dess förr innan hade man använt samma däck, året runt. De nya vinterdäcken hade en annorlunda sammansättning i gummit som gjorde att de tålde kyla på ett bättre sätt och då framför allt de extremt låga temperaturer som kan bli under vintern. Däcken fick även ett större mönsterdjup som gjorde att det blev ett bättre grepp på halt underlag. Dessa nya däck marknadsfördes under namnet Nokian Hakkapeliitta. Namnet Hakkapeliitta kommer från de berömda outtröttliga soldaterna hakkapeliterna under trettioåriga kriget.

Nokian har flertalet vinterdäck i sitt sortiment. Bland annat;

  • Nokian Hakkapeliitta 8
  • Nokian Hakkapeliitta R2
  • Nokian Hakkapeliitta 7
  • Nokian WR D3
  • Nokian WR A3

I början av 1960-talet kom dubbdäcket som hade hårdmetalldubbar. Man hade sedan innan försökt att fästa dubbar på ett däck, men själva produktionen av dubbdäck började först i början av 1960-talet. På 1970-talet började myndigheterna att reglera hur dubbarna ska se ut för att minska vägslitaget på bästa sätt.

Dubbdäck blev som sagt vanligt under 1960-talet och dess egenskaper lämpar sig främst på isiga vägar. Ska du välja ett Nokian dubbdäck, så är Nokian Hakkapeliitta 7 ett bra val. Detta är ett dubbdäck som ger dig ett bra väggrepp på underlag som är våta. De ger även ett bra grepp på de vägar som har snö och is på sig. Nokian Hakkapeliitta 7 är ett däck som vunnit många tester. Genom att detta däck har en kombination av ankardubbar och luftdämpning så får du både komfort och säkerhet ute på vägar som är isiga, snöiga eller våta. Dessutom är det ett lättrullande och tyst däck. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 har även dubbla slaskkilar, med kilformade kanter. Det tar effektivt bort slask mellan däcket och vägen och gör att risken för slaskplaning minskar.

Ankardubbar på dubbdäck från Nokian är en bred, robust ståldubb med många kanter som förbättrar greppet både rakt fram vid acceleration samt vid inbromsning. Dubben har en bre bottenfläns som stöder dubben och förbättrar sidogreppet. Dubbfästet är robust och ger dig ett pålitligt bromsgrepp.

Nokian dubbdäck och vinterväg är alla tillverkade med vårt nordiska klimat i åtanke. Däck från Nokian har genom över hundra patent på vinterdäck och genom att fått utmärkelser och vinster i tester gjorda av motortidningar blivit ett däck som är legendariskt. Nokian däck är ett däck att lita på.

Vet du inte om du ska köpa Nokian vinterdäck med eller utan dubbar? Då lönar det sig att fundera över ett par frågor. Bland annat över hur mycket du kör, vilka vägar du kör på och om du har extra utrustning eller inte. Om du kör mycket på isiga vägar, så är Nokian dubbdäck ett självklart val!

dack-gungacopyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.