Logga 5tips

Mönsterdjupet på sommardäck viktigt på privatbil såväl som tjänstebil

2017-05-25 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Äntligen har våren gjort sitt intåg och förutom att det börjar och grönska och spira i naturen så är däckbyte till sommardäck ett säkert vårtecken. Det finns många saker att ha koll på när det kommer till sommardäck och en av de viktigaste är mönsterdjupet. Att ha koll på vad som gäller sommardäck mönsterdjup är viktigt oavsett om man kör tjänstebil eller äger bilen privat.

Vad ska man tänka på beträffande sommardäckens mönsterdjup?

Mönsterdjupet på sommardäcken måste vara minst 1,6 mm för att man inte skall bryta mot lagen. Nya däck har ett mönsterdjup på omkring 9 mm så 1,6 mm är verkligen i minsta laget och det är en allmän rekommendation att man har i alla fall 3 mm mönsterdjup på sommardäcken. 3 mm är även minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck kan tilläggas.
Följer man inte lagens krav beträffande minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäcken så kan man få böta 1 200 kr om man blir stoppad av Polis.

Varför har däcken mönsterdjup?

Utan mönsterdjup på sommardäck så skulle däcken förlora sin greppförmåga mot underlaget. Även risken för vattenplaning skulle öka markant. Det är alltså av säkerhetsskäl som mönsterdjup finns på däck.

Hur kontrollerar man mönsterdjupet?

Det enklaste sättet att kontrollera mönsterdjupet på är att låta expertis göra det, dvs en däckverkstad. Vill man göra det själv så går det också bra, exempelvis kan man använda sig av en femkrona isåfall alternativt en mönsterdjupsmätare. Tänk dock på att kontrollera flera ställen på samtliga däck, däcken slits nämligen olika beroende på placering och körstil.

Vad ska man göra om sommardäcken är för slitna?

Om däcken har otillräckligt mönsterdjup så skall man naturligtvis så snabbt som möjligt skaffa nya och byta de gamla. Välj med fördel testvinnande sommardäck om du skall köpa nya och inhandla dem gärna på nätet. Det är ofta billigare än att köpa dem hos den lokala däckåterförsäljaren.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.