Logga 5tips

Mata dina akvariefiskar på bästa sätt

2017-10-30 · Denna artikel finns i gruppen Hus och trädgård

Många akvarister väljer att göra det så enkelt som möjligt för sig själva och matar sina fiskar med mat ur en burk torrfoder som de har köpt i sin lokal mat eller zoobutik. Detta är kanske enkelt för dig men det är inte nyttigt för fisken. Det ungefär som om du bara åt bröd och aldrig något annat. Det är bara en mycket liten del av alla akvariefiskar som mår bra att hållas på en diet av denna typ och även dessa arter mår mycket bättre och blir mycket vackrare om de får en mer varierad diet.

Att ge sina akvariefiskar en bättre diet behöver inte vara dyrt eller särskilt ansträngande. Allt som krävs är en vilja att försöka ge sina fiskar ett bättre liv. Fiskarna kommer snabbt belöna dig med starkare färger och ett vackrare akvarium. Nedan kommer jag att berätta mer om tre olika diet som du kan ge dina fiskar om du vill ge dem ett bättre liv. Den första diet är den lättaste att använda sig av medan den tredje är den som är absolut mest uppskattad av fisken. Den andra är ett mellanting för den som vill ge sina fiskar en så bra tillvaro som möjligt men som inte har tid eller pengar nog att kunna använda sig av den tredje metoden.

Alternativ 1: En variation av högkvalitativa torrfoder

De torrfoder som du kan köpa i de flesta matbutiker håller inte speciellt hög kvalitet. Det är inte dåligt men det är inte heller en fullgod diet. Ett bättre alternativ är att köpa flera olika typer av torrfoder och mata dina fiskar med olika typer av mat vid olika matningar. Du kan t.ex. använda dig av ett schema som innebär att du använder olika burkar varje gång du matar. Att använda flera olika typer av torrfoder blir inte dyrare än att bara använda en typ flingor. Dock kan den initiala inköpskostnaden vara högre då du måste köpa 3-4 burkar istället för bara en. Maten kommer dock räcka 3-4 gånger längre innan du måste köpa hem ny mat igen.

Maten som du kan köpa i matbutiken kan utgöra basen för din nya diet. För att hitta fler typer av hög kvalitativa flingor är det ofta bättre att gå till en välsorterade akvariebutik. Tyvärr kan många djur och akvariebutiker vara relativt dyra. Detta är extra sant om du bor på en mindre ort. Ett bra sätt att undvika detta problem är att köpa fiskmat online. Det finns flera butiker som säljer billig fiskmat som levereras direkt till din dörr.

Se till att köpa an blandning av torrfoder med olika innehåll. En bra kombination kan t.ex. vara att köpa en basflinga, en vegetarisk flinga, en färgflinga och en liten pellets med hög proteinhalt.

Alternativ 2: Pellets, Frystorkad mat och färska grönsaker

Ett bättre alternativ som fortfarande baserar sig på olika torrfoder är en diet som är baserad på pellets och frystorkade insekter/räkor istället för vanligt torrfoder. Dessa typer av mat är lika enkla att använda sig av som torrfoder men har en högre näringshalt. Högkvalitativa pellets och frystorkad mat är dock tyvärr lite dyrare än vanligt flingfoder. Om man är på en mycket strikt budget kan det därför kännas mycket svårt att ha råd med dessa typer av mat. Jag rekommenderar dock att du trots detta prövar att använda dig av dessa typer av mat. En påse pellets må vara mycket dyrare än en burk flingor men den räcker även mycket längre. Den totala skillnaden i pris är ofta mycket lägre än vad du tror.

Kombinera denna diet men regelbundna utfodringar med grönsaker såsom t.ex. gurkskivor, frusen brysselkål eller dylikt.

Alternativ 3: Frusen mat, levandefoder och hemgjord mat

Detta är de flesta fiskar dröm. Alla fiskar älskar att få levandefoder och frusen mat såsom frusna mygglarver eller räkor. Om du prövar att utfodra men dessa typer av mat så kommer dina fiskar visa sig mycket mer engagerad i utfodringarna än de vanligtvis är. Även fiskar som älskar flingor blir mycket gladare om de får levande eller fryst mat. Att använda sig av denna typ av mat behöver inte vara särskilt dyrt men du måste kunna avsätta en liten del i frysen som används för att förvara fiskarnas mat. För vissa är detta en självklarhet medan andra tycker att det känns ohygieniskt att ha frysta mygglarver i frysen.

Om du vill kunna ge dina fiskar billig men mycket nyttig mat så är att göra eget fryst foder från fisk och räcker ett mycket bra alternativ.

Nyckelord: , , ,


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.