Logga 5tips

Lösningar till de vanligaste förekommande problemen med Androidtelefoner

2016-08-26 · Denna artikel finns i gruppen IT och teknik

Du har precis köpt en ny smartphone med Android som operativsystem och är supernöjd med ditt köp – men ingen mobiltelefon är perfekt. Trots att vi kommit så långt med tekniken är det snarare en regel än ett undantag att du förr eller senare kommer att uppleva något problem med din smartphone. Det mesta går dock att fixa på egen hand och nedan har vi listat några av de vanligaste förekommande problemen som går att lösa.

Ett litet problem
Det är lätt att drabbas lite av panik när ens mobiltelefon helt plötsligt inte fungerar som den borde. Speciellt om du valt att köpa mobiltelefon på nätet då nätbutiken du handlat hos kan vara ett mindre känt företag som du inte handlat hos tidigare. På nätet finns det gott om smartphones till nedsatta priser, särskilt när det kommer till Androidtelefoner. Exempelvis ZTE erbjuder prisvärda smartphones med utmärkta funktioner.

Oavsett hur det ligger till kan en mindre bugg som att telefonen hakar upp sig eller att skärmen fryser ofta gå att åtgärda genom att du startar om telefonen. Om detta inte fungerar kan du försöka stänga av mobilen igen och denna gång även ta ut batteriet. Vänta en stund, minst 15 sekunder, innan du lägger in batteriet igen och sätter på telefonen.

Det finns ingen uppkoppling
Hur ofta har det inte hänt att nätverket har försvunnit trots att din telefons mobildata är aktiverad? När detta händer ska du först kolla på telefonens täckning. Syns det några stolpar så har du garanterat telefonsignal. Om du däremot inte ser någon symbol som motsvarar wifi, 4G eller 3G har telefonen inte någon täckning.

Att täckningen försvinner då och då är inget nytt för den som ofta surfar på mobilen. Oftast räcker det med att du avvaktar en stund innan nätet är tillgängligt igen. Händer inte något på flera minuter kanske det är dålig täckning på den plats du befinner dig på, den kan då bli bättre om du flyttar på dig.

Använder du dig av ett wifi-nätverk behöver du se till att du är uppkopplad på rätt sätt och att nätverket fungerar som det ska. Gäller det en allmän plats är det alltid värt att fråga den ansvarige om wifin angående inställningarna.

Skärmen har hakat upp sig
Det är som sagt inte alltid lätt att veta vad man borde leta efter när man väljer smartphone. De allra flesta skulle nog dock hålla med om att en snabb touchskärm är en självklarhet.

När det är som kallast ute kan du använda dig av speciella touchskärmshandskar som finns att köpa i många butiker numera. Kylan kan också ha en inverkan på din smart telefon och hur skärmen fungerar. Stannar den upp ofta är det bara att stänga av och låta den vila på ett varmt ställe, exempelvis en inre jackficka, tills du befinner dig inomhus igen. Lågt batteri kan också vara en orsak till att skärmen hakar upp sig.

Batteriet laddas ur
Oavsett om du har den bästa Android telefonen, den bästa kameran i mobilen eller en av många 4g mobiler som nu för tiden säljs på marknaden kommer batteriet att långsamt men säkert börja laddas ur. Det här är inte någon Nokia 3310 eller Ericsson T68 som kan hålla i flera veckor utan att batteriet tappar i styrka. Det går dock självklart att förlänga batteriets livslängd i en smartphone genom att ta till några knep.

Ta bort allt onödigt som påverkar din batteriförbrukning. Det kan till exempel vara wifi som är aktiverad men inte används. GPS och andra appar som körs i bakgrunden hela tiden utan att användas är ytterligare energibovar. Skärmens ljusstyrka kan också dämpas något om den ligger på högsta styrkan.

Det går inte att se något
Smartphones som har Android är utrustade med en ljussensor på framsidan. Inte något du direkt lägger märke till förrän du börjar uppleva problem med en återkommande mörk skärm. Sensorn ser till så att skärmens ljusstyrka justeras utifrån hur mycket ljus det finns i din omgivning. Har du råkat täcka för denna sensor med ett smartphoneskal eller skärmskydd kan det leda till att skärmen blir för mörk. Så se till att det inte finns något som skymmer sensorn.

Batteriet laddas inte ordentligt
Det som är viktigast här är att kolla så att alla komponenter fungerar som de ska. Sitter laddaren i ordentligt i eluttaget? Kommer det någon ström alls eller ska du byta eluttag? Det kan också vara så att själva laddaren är trasig och behöver bytas ut.

Ska du använda dig av en USB-sladd är det bäst att först kolla om din mobil är kompatibel med USB-sladdar. Försäkra dig alltid om att datorn är på eller åtminstone i vilande läge när du laddar din smartphone genom USB-sladd via datorn.



copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.