Logga 5tips

Hur man bakar saftiga goda kanelbullar

2016-06-02 · Denna artikel finns i gruppen Mat

Vi svenskar älskar kanelbullar. Vi äter i genomsnitt 316 bullar varje år (Siffran är från 2010). Det innebär att de flesta svenskar äter en kanelbulle nästan varje dag. Denna siffra är smått otrolig och visar vilken central roll kanelbullen har i den svenska folksjälen. Ett annat bevis på detta är att Sverige har valt att klassificera kanelbullen som ett kulturhistoriskt bakverk för att man skall få ha mer kanel i bullarna än vad EU reglering annars skulle tillåta. Detta är skälet till att svenska kanelbullar innehåller mer kanel än de du t.ex. köper i Danmark. Danmarks bagare får inte sälja bullar som innehåller lika mycket kanel som de svenska gör. Inte illa för ett bakverk som egentligen inte blev riktigt populärt förrän på 1950 talet.

De flesta livsmedelsaffärer och bagerier säljer kanelbullar. Du kan gå till SevenEleven mitt i natten och köpa en bulle. Men om du vill ha verkligt goda och saftiga bullar så måste du baka dem själv. Om du bakar dina bullar själv kan du bestämma exakt vad du vill ha i dem. En annan fördel är att du kan äta dem medan de är som allra godast, medan de fortfarande är varma.

Att baka sina egna bullar är också ett mycket bra alternativ om man vill ha glutenfria bullar, sockerfria bullar eller om man vill baka bullar som är nyttigare än de man kan köpa i butiken.

Att baka egna bullar är mycket enkelt. Man behöver inte vara duktig på att baka utan alla som har 4 timmar över kan baka kanelbullar. Låt dig inte avskräckas av det faktum att det tar 4 timmar att baka kanelbullar. Störa delen av detta är tid som degen behöver jäsa. Under denna tid kan du göra något annat. Aktiv baktid är ungefär två timmar.

Om du vill baka bullar skall du börja att välja ett kanelbullerecept att följa. Välj ett recept som du tycker verkar gott. Om du vill ha en mycket saftig kanelbulle skall du välja ett recept som innehåller t.ex. Kesella. Du kan också välja ett mer vågat recept med t.ex. mandelmassa eller vaniljkräm i bullarna. Om du inte gillar ett recept så kan du pröva ett annat nästa gång.

Det är mycket viktigt att du läser igenom hela receptet innan du börjar baka. Försäkra dig om att du har alla ingredienser som du behöver och att du har tillräckligt med tid för att baka bullarna. Om du inte är säker på att du hinner baka dem idag kan det vara bättre att vänta till en annan dag. Jag rekommenderar personligen att du även lägger till lite tid för att njuta av bullarna i tidsberäkningen.

Det finns ett antal tips och tricks som du kan använda dig av för att få godare kanelbullar oavsett vilket recept du väljer att använda dig av. Här nedan kommer jag dela med mig av några av mina bästa tips.

Den största hemligheten till en perfekt bulle är att låta degen kalljäsa. De flesta bullrecept säger att degen skall jäsa en eller två timmar under en handduk i rumstemperatur. Detta ger goda bullar. Men resultatet blir ännu bättre och ännu luftigare om du låter degen jäsa över natten i kylen istället. Degen skall helst få jäsa 10-12 timmar i kylen. Detta har också fördelen att du kan slänga ihop degen på kvällen och sedan baka ut den på morgonen när du har mer tid. Perfekt om du vill kunna bjuda på färska bullar till fikat.

Ett annat tips som kan ge dig goda bullar är att byta ut bakplåtspappret mot blad. Det finns en rad olika blad man kan använda sig av såsom lönnblad, bananblad och rabarberblad. Oavsett vilket blad du väljer så kommer det ge lite smak till det yttersta lagret i bullen. Detta kan vara mycket angenämt förutsatt att du väljer ett blad du gillar smaken av. Här måste du experimentera för att hitta det blad som ger dig den smak du vill ha.

Du skall aldrig vara rädd att experimentera med dina kanelbullar. Det finns massvis med olika fyllningar och kryddningar som du kan använda sig av. Bli inte avskräckt om ett av dina experiment misslyckas. Nästa gång kanske du bakar något fantastiskt. Exempel på goda fyllningar som man kan pröva att ha i sina bullar inkluderar mandelmassa, pistage, äpple, päron, banan, körsbär, mango, ananas, jordgubbar, kola och mycket mer. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.