Logga 5tips

Hur får du läkarintyg ett körkort för lastbil kräver?

2021-08-07 · Denna artikel finns i gruppen Övrigt

Om du vill börja övningsköra buss eller kanske lastbil ska du först få ett tillstånd för körkort från Transportstyrelsen. Det här kan du ansöka om direkt på deras hemsida och det är inte svårt. När du har ansökt om ditt körkortstillstånd måste du också få ett läkarintyg körkort för högre behörighet än vanlig bil. Det är inte heller svårt om du bara vänder dig till rätt klinik.

Vad krävs för läkarintyg körkort?

Det finns särskilda medicinska krav från Transportstyrelsen vad gäller körkort med högre behörighet. Det är ju inte så konstigt med tanke på att den som kör en buss eller lastbil har ett större ansvar för andra i fordonet och för de som finns omkring i trafiken.

Ett läkarintyg för körkort med högre behörighet talar om att du har klarat av de medicinska krav som finns. Du går till en klinik för att undersöka viktiga hälsoaspekter. För att kunna ge dig ett tillstånd måste följande undersökas av kliniken:

  • Synen – Du får ta körkort för buss och lastbil även om du har glasögon men din syn ska undersökas. Det är också viktigt att ta med glasögonen till synundersökningen så att det går att konstatera om du har rätt styrka.
  • Kontroll av hjärta – Ditt hjärta undersöks för att se att du är frisk.
  • Kontroll av lungor – Lungor kommer också att undersökas.
  • Urintest – Det tas ett urinprov så det är bra att komma redo att lämna detta då du ska undersökas för ditt läkarintyg för körkort. Här ser man bland annat på att du inte har äggvita och socker i urinen.

När hälsokontrollen är klar kan ditt intyg skickas direkt till Transportstyrelsen. I varje fall då du går till en klinik som är specialiserad på att ge läkarintyg av detta slag.

När du har olika kroniska sjukdomar

Det finns kroniska sjukdomar som inte ses som hinder för att jobba som yrkeschaufför men som ändå måste komma med i beräkningen då ett intyg utställs. Om du har diabetes kan det vara så att du måste få ett extra intyg för detta.

Den här typen av intyg kan du få av den läkare som du normalt går med frågor omkring din kroniska sjukdom. Tänk på detta och kontrollera om det är så att du ska ha kompletterande intyg för att kunna bli klar med allt som krävs för att komma igång med övningskörningen.

Hur väl måste du se för att få körkortet?

Så länge som du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen så kan du få ett läkarintyg för körkort som blir godkänt. Om du har olika synskärpa så ska du ha minst 0,8 i ditt bästa öga och 0,1 i det som är sämre. Det här gäller både för buss och för lastbil.

Det ska dock tilläggas att du får använda glasögon så de allra flesta har inga problem med att klara av detta intyg. Om det är så att du har en ögonsjukdom så är det precis som med kroniska sjukdomar så att du ska ha ett kompletterande intyg om detta. Det kan inte kliniken hjälpa dig med. Du måste gå till en läkare som är specialist på ögonsjukdomar för att få detta intyg.

Förlängning av ett läkarintyg för körkort

Efter att du har fyllt 45 år är det så att du med C-körkort måste förnya det vart femte år. När du har skickat ansökan om förlängning till Transportstyrelsen är det också dags att boka in ett nytt läkarbesök för att få ditt läkarintyg för körkort.

Välj rätt klinik

Det är viktigt att välja rätt klinik för läkarintyg för körkort. Det är smidigt om de kan göra mer än vanlig koll och till exempel ge diabetesintyg och liknande. Ta kontakt med kliniken och fråga i förväg vad du bör ta med dig när du kommer för kontroll. Det kan spara tid och göra det mycket enklare för dig att få intyget som gör att du får ditt körkort eller får det förnyat.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.