Logga 5tips

Det finns olika typer av trådbockning

2022-09-14 · Denna artikel finns i gruppen Metall

När tråd ska bockas till, det vill säga böjas, så går det att göra detta på olika sätt. Metalltråd kan låta som något tunt som är enkelt att böja, men med trådbockning så går det också att böja till tjockare trådar. Om du tänker på föremål som hyllor och inredning av metall så inser du att det finns tjockare metalltrådar som nästan är som stänger.

Olika typer av trådbockning

Det finns en rad olika typer av trådbockning men några är mer populära än andra. Det beror på att de är kostnadseffektiva samtidigt som de ger goda resultat. Vi tar en titt på 3 populära trådbockningsmetoder som kan bli aktuella när du ska tillverka en produkt av metall.

Bockning med CNC

CNC-maskiner kan användas för en rad olika typer av tillverkning och de är vanligt förekommande inom metallindustrin. Med CNC-bockning går det att jobba snabbt och dessutom kan man använda samma verktyg för olika produktioner.

Det här betyder att du får en låg kostnad för att komma igång samtidigt som även stora volymer kan vara färdiga på kort tid. Det är just detta som gör att många väljer CNC för trådbockning om det är möjligt.

Det ska också sägas att en CNC-maskin kan programmeras så att den samarbetar med robotar. Därmed behöver människor inte försöka lyfta tunga och otympliga metallföremål. Att kunna jobba med robotar ökar säkerheten och är också något som ökar produktionstakten.

Specialmaskiner för att bocka

Ibland kan det behövas en helt unik maskin för att bocka. Det kan vara så att det kommer att krävas flera olika verktyg samt olika typer av bearbetning för en och samma metalldel. Kanske ska bockningen kombineras med både svetsning och paketering.

När det krävs flera moment så går det att bygga en unik maskin med flera olika maskiner och robotar. Detta går att anpassa till det specifika projektet för bästa möjliga resultat. Verkstäder som jobbar med flera olika typer av bockning och annan metallbearbetning har ofta möjligheten att ordna med en unik maskin som byggs för det specifika projektet.

Slid-maskiner och hydraul-maskiner

Det finns också maskiner som är slidstyrda eller hydrauliska. Här krävs det först tillverkning av verktyg vilket kan göra att det tar lite längre tid att komma igång med produktionen. Fast det ska sägas att den här typen av maskiner är ett bra val då det blir möjligt.

Det är nämligen mycket kostnadseffektivt att bocka och forma metall med den här typen av trådbockning. När det ska till en tolerans som ställer höga krav kan detta vara bästa valet. Hydraul-maskinerna är också vanligt förekommande när det ska tillverkas stora volymer på kort tid.

En bra verkstad har maskinerna som du behöver för din bockning och de kan hjälpa dig till det bästa alternativet för din produktion.

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.