Logga 5tips

Att fakturera utan företag

2016-04-04 · Denna artikel finns i gruppen Ekonomi

Skatteverket skriver att alla som utför tjänster till ett företag ska skicka en faktura med en beskrivning av det utförda arbetet. Det är vanligast att det även är ett företag som skickar fakturan, vilket har lett till den vanliga missuppfattningen att det inte går att fakturera som privatperson. Men det gör det absolut! För det första så är det tekniskt sett möjligt för en privatperson att skicka faktura när som helst. Men problemet är att ett köpande företag ofta vill att personen de anlitar ska ha en F-skattsedel, för att de ska slippa betala sociala avgifter. Men med lösningen som kallas för egenanställning så är det inte längre ett problem!

Det hela går ut på att du som frilansare registrerar dig hos ett egenanställningsföretag som står för faktureringen till din kund. Pengarna kommer du få utbetalda i form av lön efter att skatter och avgifter har dragits. Hur smidigt som helst! Hur stora avgifter som tas skiljer sig en aning från leverantör till leverantör, så det kan vara bra att kolla upp innan.

Egenanställning är en relativt ny anställningsform men har underlättat fakturering och främjat frilansande fruktansvärt mycket. Oavsett vad du är duktig på så kan du nu som privatperson utföra arbete och ta betalt av företag eller andra privatpersoner, utan att starta en egen firma. Dessutom slipper du allt pappersarbete och kan fokusera på det du tycker är roligt. Har du länge haft en dröm om att spela som trubadur på den lokala puben? Eller tjäna några extra tusenlappar varje månad på att tvätta grannarnas fönster? Allt är möjligt, bara din fantasi sätter gränserna.

Faktum är att det nya systemet med egenanställning, som alltså gör det möjligt att fakturera som privatperson, kan komma att utgöra framtiden för hur tjänstesektorn ser ut i framtiden. Nu kan var och en erbjuda tjänster och ta betalt för dem på ett enkelt och helt skattemässigt korrekt sätt.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.