Logga 5tips

Allround däck

2016-01-28 · Denna artikel finns i gruppen Däck och fälgar online

Allround däck är ganska så bra däck som kan användas året runt. Det finns två beteckningar idag på just ordet allround däck och det är ”året runt däck” och ”året om däck” man får inte beblanda ihop året runt däck med friktionsdäck då friktionsdäck egentligen är avsedda att användas under vintertider. För er som inte vet vad ett friktionsdäck är så är det ett vinterdäck utan dubbar.

Allround däck så kallade allround däck funkar bäst på barmark, grus och lera.

Ett friktionsdäck eller allround däck gör dock att du kan dra ut på att byta över till sommardäck vilket är den snåle personens dröm.

Lite statistik för dig som tänkt använda allround däck under sommaren:

På torr asfalt blir bromssträckan 15 procent längre med allround däck oavsett hastighet.

Bromssträckan på våt asfalt blir 20 procent längre med allround däck oavsett hastighet.

Vid undanmanövertest på våt asfalt är den maximala hastigheten 72 km/h för allround däck. Med sommardäck kan man köra ungefär 83 km/h innan väggreppet släpper, en förbättring med 15 procent.

Fördelar vs nackdelar:

Allrounddäcken har alltså sina fördelar men de verkar också ha en viktig nackdel att ta hänsyn till. Men marknaden erbjuder ständigt nya varianter av däck och mönstringarna varierar. Så därför bör inte allrounddäcken dömas bort – utan det kan vara idé att göra lite efterforskningar. Personligen så tycker jag att allround däck borde förbjudas helt och hållet, det är ”stupid” att ens köpa ett par såna däck. Dessutom kan man ju inte lägga över allt säkerhetsansvar på däcken. Föraren har det yttersta ansvaret även om bra däck kan vara en trygghet. Ansvaret bör läggas helt och hållet på föraren och inte på däcken, det är föraren som köper däcken till sin bil.

Har du kört med allround däck förr? Vad tyckte du? Buh eller bäh? Hoppas ni fann denna artikel positiv!

/Lasse

 

 

 

 

Nyckelord:


copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.