Logga 5tips

5 tips för dig som driver eller ska starta aktiebolag

2016-02-01 · Denna artikel finns i gruppen Företag

Om du är en entreprenör/företagare som bedriver eller ska starta en verksamhet i aktiebolagsform så finns det flera typer av bolagstjänster som kan vara intressant att titta närmare på.

  1. Köpa aktiebolag.

Om du står i startgropen att etablera ett företag i aktiebolagsform så finns det några olika alternativ att välja mellan.

  • Köpa ett Lagerbolag från en leverantör av lagerbolag, dvs bolag som är registrerade och klara där det inte har förekommit någon verksamhet tidigare. Detta är ett smidigt sätt att snabbt få tillgång till ett nytt aktiebolag. Några av fördelarna är att det är tidseffektivt, både vad gäller din egen tid och arbetsinsats och tiden det tar att faktiskt komma igång med ditt aktiebolag. När du köper ett lagerbolag så ska du jämföra några olika aktörers erbjudande, det är mycket stora skillnader i pris aktörerna emellan. En aktör som har ett bra erbjudande är Citadellet Bolagsservice AB.
  1. Redovisning

Att sköta ett bolags redovisning korrekt är mycket viktigt. Om du inte är duktig på redovisning själv så kan det vara en bra idé att anlita en lokal redovisningsbyrå. Om du har bra förtjänst i ditt bolag kan det vara extra relevant att anlita en byrå som sköter det ekonomiska arbetet, detta ger dig tid att fokusera på kärnverksamheten.

  1. Revisor

De flesta som köper ett lagerbolag börjar utan en revisor ( i vissa specifika fall måste man dock enligt lag ha revisor). När verksamheten har utvecklats kan det vara en bra idé att välja in en revisor, detta skapar en extra trygghet i att allt sköts korrekt.

  1. Styrelse

I de flesta fall då en verksamhet börjar som ett lagerbolag så väljer köparen sig själva som styrelse, detta är enkelt och kostnadseffektivt. På sikt då bolaget har vuxit till sig kan det vara värdefullt att komplettera styrelsen med engagerade och kunniga personer, rätt personer kommer att stärka verksamheten. Exempelvis en styrelse med en stark ledamot på affärsutveckling och en stark ledamot på redovisning/ekonomi kommer att stärka bolaget.

  1. Snabbavveckling

De flesta bolag kommer någon gång till ett slut. Om man ska avveckla sitt aktiebolag så finns det en tjänst som heter snabbavveckling som kan vara givande att titta närmare på. Snabbavveckling innebär att en aktör som arbetar med att avveckla aktiebolag köper ditt bolag och tar över allt administrativt och juridiskt ansvar för bolaget. Några av fördelarna med snabbavveckling är:

  • Det går fort, du kan vara av med bolaget tryggt inom ett par dagar
  • Om du får ett bra erbjudande kommer du att få lika mycket betalt som om du skulle avveckla aktiebolaget själv.
  • Du kan tillgodogöra dig bolagets kapital direkt och behöver inte vänta 7-9 månader som vid en vanlig likvidation.
juridik

När man ska starta ett bolag finns det mycket att räkna på. Tag hjälp av ett professionellt företag som hjälper dig att välja rätt bolagsform.copyscape

Alla texter på denna hemsida är skyddade och får inte kopieras. Vi söker regelbundet och automatiskt efter kopierat material och vidtar åtgärder om vi hittar kopierade texter.